След-и

Осма национална бардсреща „Морски струни” в Несебър

Емил Ангелов спечели наградата в конкурса за нова песен „Ти, аз и морето”

◊ СЪБИТИЕТО

Среща на поетите с китара - Несебър 2007

Въпреки извънредните обстоятелства, които наложиха промяна в датите на Осмите „Морски струни” – Несебър` 2007, срещата се състоя и премина на много добро равнище – и като организация, и като участие, и като качество на поетично-музикалната продукция на българските бардове и поети, свързани неразривно с тази уникална творческа общност.

Проявата премина в познатия, утвърден, обикнат и благоприятен за всички ни формат. През първия ден (17 май): за загрявка – усмивки от старите ленти, т.е. прожекция на видеоматериали от предишни срещи; концерт на дебютанти (тази година имаше само един дебютант – Орлин Миланов от София, който все по-успешно се вписва в бардовската общност). Милен Тотев от Ловеч изпълни песни на Булат Окуджава – поводът бе 10-годишнината от кончината на големия руски бард.

Последва концерт „Стари кримки” (първа част), после Добри, Питкин и Андро Стубел представиха атрактивно нов много добър албум (проектът Missskin.net се нарича "За поезията, любовта и още нещо…"), а Роберт Леви - стихосбирката си „Вавилон”; имаше и „модул” Свободен час – за всички, които имат желание да покажат последните си творби (нови свои стихове прочете бургаската поетеса Любов Динчева). Няма да изброявам всички участници, за да не пропусна някой, но така или иначе непроявили се нямаше...

След приключване на „официалната” част внимателните и обръгнали на бардовски лудории служители на почивен дом „Арсенал” предоставиха на многобройната чета фоайето, където до сутринта китарите не спряха да звънтят.

Бурното море на другия ден (18 май) провали (така й тръгна на тая среща – с отпадане на някои елементи още от самото начало...) традиционната разходка с лодка. В рамките на програмата премиери направиха Христо Граматиков от Бургас (с оригинално (само)представяне на книгата „Вчерашен миш-маш”, определена от него като „иронична бъркотевина”, чиято втора част съдържа оригинални рецепти и тостове) и Татяна Йотова, която представи албума си „Закъсняла молитва”.

И пак последва концерт на стари кримки, в който се включи неподражаемият Пламен Ставрев. И този път – с напредване на времето и с повишаване на настроението – имаше място и за импровизации, в които активно се включиха Красимир Първанов, Невен Кидеров, Маргарита Друмева, Гриша Трифонов, Светослав Георгиев и много от членовете на Кръга на барда от Бургас; те ни припомниха стари хитове на Асен Масларски и Ачо Джендема. По време на модула „Свободен час” Павлина Йосева (тя документира с камера голяма част от проявите за телевизия “Седем дни”) рецитира свои стихотворения и обра овациите с "народните" си превъплъщения.

. Накрая дойде редът на най-емоционалното събитие на „Морски струни” – конкурсът за нова песен на морска тематика.

Тази година наградата съвсем заслужено получи Емил Ангелов – Бра`чеда за песента „Изгрев”; развълнуваният лауреат се отблагодари с кратък авторски рецитал. Като приключи „официалната част”, Иван Ненков и Златин Чаушев закриха бардсрещата и обявиха началото на следващата; макар че тя ще се състои догодина, репетициите започнаха още същата нощ – в гостоприемния дом „Арсенал”, където основни оръжия по това време на годината са словото и китарите на българските бардове...


◊ УТОЧНЕНИЕ

Първата среща на поетите с китара в Несебър се провежда през 1997 г. Организирането на следващата обаче става възможно едва през 2001 г. Оттогава тя – благодарение на усилията на Иван и Живка Ненкови, Златин Чаушев (дълги години секретар на несебърското читалище “Яна Лъскова”, а понастоящем служител в отдел „Култура” в Община Несебър) и поета Неделчо Ганев (управител на почивния дом „Арсенал”, собственост на завод „Арсенал” – Казанлък) - е ежегодна и се провежда през месец май.

Затова понякога има разминавания в „летоброенето” коя по ред е срещата. Ако включим в „сметката” първото издание на „Морски струни” през 1997 г., спокойно можем да приемем, че следващата, която ще се проведе през 2008 г., ще бъде девета по ред...
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
20.05.2007 г. 17:50
Етикети:
Посетено:
792
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/4002-osma-natsionalna-bardsreshta-morski-struni-v-nesebar