След-и

БИК с подкрепа на Национална програма „Модернизация на библиотеките в държавните висши училища“

Повече от 20 години Български информационен консорциум, най-голямото обединение на академични библиотеки в страната, насърчава работата с електронни информационни ресурси

БИК с подкрепа на Национална програма „Модернизация на библиотеките в държавните висши училища“

Български информационен консорциум (БИК) организира два уебинара, за да подкрепи усилията на Българска библиотечна и информационна асоциация за запознаване на професионалната общност със съвременни интегрирани библиотечно-информационни системи.

Първият от тях – „EOS.Web demonstration“ се проведе на  5 юни. Майк Матисън от SirsiDynix, която предлага системата EOS.Web, сподели с над 30 участници в уебинара, че мотото на компанията е „Вярваме в силата на библиотеките“. В съвременния свят достъпът до информация е право, а не привилегия и е от решаващо значение за успеха на обществата навсякъде. Това убеждение е в основата на всички продукти, които SirsiDynix разработват за над 20000 библиотеки по целия свят. Чрез използването на съвременен софтуер библиотеките продължават да се развиват във все по-дигиталния свят. Уебнарът представи отделните модули на системата: Cataloging, Serials, Circulation, Acquisitions, OPAC и Z39.50 Server. Аудиторията е запозната и с международните стандарти MARC 21 и Z39.50, които системата използва. Всички, които искат да научат повече, могат да посетят библиотеките на Нов български университет и Технически университет-София, където системата работи вече 25 години.

Вторият уебинар „FOLIO Presentation for Bulgaria“, организиран със съдействието на агенция „ПУЛСАР“, се осъществи на 6 юни. Роман Пионтек от EBSCO Information Services представи FOLIO, която дава възможност на библиотеки, доставчици и разработчици да се обединят и да изградят платформа за библиотечни услуги с отворен код. Според Драган Николич, EBSCO Information Services, FOLIO се отличава с гъвкавост и иновативност, надхвърля традиционната представа за интегрирана библиотечна-информационна система и позволява на всяка библиотека да надгражда основната функционалност - заемане, каталогизиране, придобиване и управление на електронни ресурси като разширява платформата чрез разработване на приложения, които да предоставят нови услуги. Продуктът е подходящ при работа в консорциум или при една централна и множество филиални библиотеки. FOLIO оперира със стандарти като OAI-PMH, SIP2, NCIP, Unicode и поддръжка за Shibboleth, както и съответства на ISO 27001.

Организираните от Български информационен консорциум събития - форум „Библиосвят’2024: За модерни български библиотеки“, поредицата уебинари и различните пробни достъпи до електронни информационни ресурси с научна информация през 2024 г. целят да подкрепят членовете на сдружението при разработване на проекти по Национална програма „Модернизация на библиотеките в държавните висши училища“ на Министерство на образованието и науката.

Повече от 20 години Български информационен консорциум, най-голямото обединение на академични библиотеки в страната, насърчава работата с електронни информационни ресурси, като организира споделеното им ползване чрез национални лицензи, осигурява безплатни временни достъпи, информира своите членове и предлага продължаваща квалификация, семинари и обучения.

 

                                                                                   

Автор:
Български информационен консорциум
Публикация:
10.06.2024 г. 16:40
Етикети:
EBSCO Information ServicesБИКБългарски информационен консорциум
FOLIO Presentation for Bulgaria
SirsiDynix
EOS.Web
Национална програма „Модернизация на библиотеките в държавните висши училища“
Посетено:
124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/39363-bik-s-podkrepa-na-natsionalna-programa-modernizatsiya-na-bibliotekite-v-darzhavnite-visshi-uchilishta