След-и

Публично четене на Шекспир и Вера Мутафчиева

Съвместна инициатива на Библиотеката на Нов български университет и филиал „Овча купел“ на Столична библиотека

В Световния ден на книгата и авторското право, 23 април, д-р Мая Дечева, актрисата Християна Стоименова и студенти от департамент „Театър“ публично четат избрани текстове от произведения на Шекспир и Вера Мутафчиева във филиал „Овча купел“ на Столична библиотека. В публичното четене участват учители и ученици от 149 СУ „Иван Хаджийски“ и Професионална гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“.

Модераторът, д-р Мая Дечева, откри четенето със Сонет 43 от Шекспир. Актрисата Християна Стоименова и студентите от департамент „Театър“ Антоанета Христова, Даниела Кичилиева, Екатерина Енева, Йоана Попова и Христиана Спасова четат откъси  от „Ромео и Жулиета“, „Укротяване на опърничавата“, „Макбет“, „Напразни усилия на любовта“ от Шекспир и „И Клио е муза“, „Случаят Джем“, „Рицарят“, „Бомбите“ на Вера Мутафчиева. Изборът на средношколците е „Отело“, „Сън в лятна нощ“ на Шекспир и „Анна Комнина“ от Вера Мутафчиева.

Публичното четене е съвместна инициатива на Библиотеката на Нов български университет и филиал „Овча купел“ на Столична библиотека по повод Световния ден на книгата и авторското право. Тази година се навършват 95 години от рождението на акад. Вера Мутафчиева и 460 години от рождението на английския драматург, актьор и поет Уилям Шекспир.

 

 

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
25.04.2024 г. 15:58
Етикети:
Християна Стоименовастуденти от департамент „Театър“Център за книгатаНБУ
Христиана Спасова
Йоана Попова
Екатерина Енева
Даниела Кичилиева
Антоанета Христова
Посетено:
141
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/39025-publichno-chetene-na-shekspir-i-vera-mutafchieva