След-и

Владислав III Варненчик на Балканите (1443–1444)

Поредната среща с публиката в Концертното студио на Радио Варна

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 април 2007 в Концертното студио на Радио Варна бе представена книгата “Владислав III Варненчик на Балканите (1443–1444)” на Миечислав Биелски в превод от полски на Ина Михайлова.

Книгата е издадена през 2006 г. от Полския институт в София, а авторът я представи сам. Премиерата бе озвучена от произведения на Шопен, изпълнени на пиано от възпитаниците на НУИ “Добри Христов” във Варна Дария Йовчева и Пламен Съботинов.

След срещата в Концертното студио бяха наградени слушателите на Радио Варна, обадили се с верни отговори на загадките, свързани с Владислав Варненчик. Водеща бе Елица Виденова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Миечислав Биелски (р. 1943) е абсолвент на Варшавския университет, д-р на хуманитарните науки. Специализира в няколко полски и чужди институции – Военен исторически институт и Централен военен архив във Варшава, Институт и музей „Ген. Шикорски“ в Лондон, в Университета в Санкт Петербург, стипендиант на Centro Incontri e Studi Europei в Рим. Автор е на няколко научни и научнопопулярни книги и на над 200 статии и рецензии в полски и чуждестранни списания, в т.ч. на монографията Grupa Operacyjna Piotrków 1939 (Варшава 1991), Generałowie Odrodzonej Rzeczypospolitej, т. І (Торун 1995) и т. ІІ (Торун 1996), Generał Adolf Mikołaj Waraksiewicz (1881–1960) (Торун 1997) и съавтор на книгите: Bitwy na Pomorzu 1109–1945 (Гданск 1993) и Zespół dworsko-parkowy. Wabcz. (Торун 1998). Завършва следдипломна квалификация по История и архивистика (Университет „Н. Коперник“), двугодишна следдипломна квалификация по Организация и управление на образованието (Калиш) и курс по „Решаване и обсъждане на проблемите в образователната политика“ (Варшава). Работи в областта на училищното дело в Оструда и Торун като учител, зам.-директор и директор.

Учител-методист в Център за усъвършенстване на учителите в Торун. Чете лекции във Висшето педагогическо училище в Бидгошч и в Университета „Н. Коперник“ в Торун. През 1990–1998 е куратор на отдел „Просвета“ в Торунското воеводство. През 1998 г. печели конкурс за директор на Полското училище в София.

Кавалер на кръста Polonia Restituta, Златен кръст за заслуги и Медал на Комисията на народното образование. През 2002 г. повторно спечелва конкурс за директор на Полското училище в София, където работи до 2006 г. В периода 2003–2005 г. изнася цикъл лекции от най-новата история на Полша в Полския институт в София.


◊ ИЗ УВОДА

“В историята на средновековна Полша трудно може да се намери владетел, който да буди такъв интерес сред историци, писатели, публицисти, художници и поети, както Владислав III Ягело, крал на Полша и Унгария, водач на последния кръстоносен поход. Той е герой на няколко народа и, макар че не знаем къде точно е неговият гроб, има внушителен саркофаг във Вавел и мавзолей на мястото на Варненската битка. Патрон е на много улици в градове на Полша, Унгария и България. Неговото име носят институции и културно-просветни дружества или училища. Въпреки своята младост той се превръща в пример за рицарско достойнство, в герой от величината на Роланд или Завиша Чарни... Трудно можем да се съгласим с някои твърдения, подозиращи краля изцяло в липсата на водачески способности и дори въобще в липсата на качества в ролята му на крал, обвинявайки го в лекомислие и своеволие. Надявам се, че подробният анализ на двете последни години от живота на Владислав III Ягело ще го разкрият в неговата истинска светлина и съществено ще коригират прекалено необмислените оценки... Едно от намеренията в тази публикация е и търсенето на истинските причини за поражението при Варна. Първият поход от периода 1443–1444 г. е сравнително малко познат и дори само заради това заслужава да бъде припомнен. Вторият – от 1444 г., наречен Варненски, многократно е описван и използван за актуални политически цели, но все още буди противоречиви мнения и поради това изисква по-нататъшни изследвания. Всъщност Варна се превръща в символ на всеотдайност при защитата на християнската вяра, но и в символ на борбата за освобождаване на балканските народи...”

(Из увода на Миечислав Биелски в книгата)
Автор:
Елица Виденова
Публикация:
27.04.2007 г. 15:57
Посетено:
1251
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3886-vladislav-iii-varnenchik-na-balkanite-1443-1444