След-и

Над 200 души се събраха на премиерата на безпрецедентното изследване за криминалната престъпност в комунистическа България на Стефан Иванов

Сред гостите на събитието бяха министър-председателят на Република България (1991-1992) Филип Димитров, проф. Вили Лилков, народни представители, политици и академици

Пред препълнена зала в Централния дом на архитекта София историкът д-р Стефан Иванов представи безпрецедентното си изследване „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ във вечерта на 24 март. 

Над 200 зрители уважиха появата на тази първа по рода си книга, която разкрива реалните параметри на престъпността по време на комунистическия режим и оборва с ясни данни широко разпространения пропаганден мит, че „тогава е нямало престъпност”. 

Сред гостите на събитието бяха министър-председателят на Република България (1991-1992) Филип Димитров, проф. Вили Лилков, доц. Стефан Дечев, зам. министърът на правосъдието Емил Дечев, народни представители, кметове и академици. 

В разговора по тази изключително важна тема, както за българската наука, така и в обществен план, се включиха историкът, преподавател и част от Института за изследване на близкото минало – проф. д.ф.н. Момчил Методиев, както и правистът и бивш министър на вътрешните работи проф. д-р Веселин Вучков

„Книгата покрива на практика целия период на комунизма, като изследва тежките престъпления и представя статистика за тях“, откри разговора проф. Момчил Методиев и представи пред зрителите мащаба на емпиричните данни, които Стефан Иванов е използвал в изследването си. Събирани от архивите на Министерството на вътрешните работи, Столична библиотека, както и oт още много институции, 90% от данните са представени за пръв път за широката публика в изданието „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“

Голямо достойнство на книгата, което открих, е, че Стефан Иванов се е спрял на институционалния отговор на вътрешното министерство като противодействие на т.нар. „криминална престъпност“, допълни проф. Вучков.

Самият Стефан Иванов сподели, че в книгата си той не завършва започнатия разговор за криминалната престъпност по времето на комунизма, а по-скоро отваря вратата към един по-голям такъв. Авторът допълни, че подобно изследване за престъпността в Царство България би било изключително полезно за съдържателен анализ между двата периода. 

„Всички ние, които сме живели някаква част от съдържателния си живот в онези години, сме живели в някаква заблуда. Разбира се, тази заблуда е неизменна част от тоталитарното общество, понеже всяко едно тоталитарно общество, което дава свобода, се обрича на гибел, рано или късно“, каза авторът и даде думата на публиката, започвайки дискусия, в която се включи министър председателят Филип Димитров, който нарече изводите, направени в книгата „не просто данни, а обяснения за живота тогава”. А опашката за автографи продължи повече от час.       

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода. 

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания. 

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
27.03.2024 г. 14:24
Посетено:
294
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/38816-nad-200-dushi-se-sabraha-na-premierata-na-bezpretsedentnoto-izsledvane-za-kriminalnata-prestapnost-v-komunisticheska-balgariya-na-stefan-ivanov