След-и

Как „Да покориш себе си“, като изкачиш най-високите върхове в света, разказа Силвия Аздреева пред стотици почитатели на премиерата на книгата си

Първата българка, изкачила три осемхилядника, сподели невероятната си история заедно със спортния журналист и съавтор на изданието Найден Тодоров

Премиерата на „Да покориш себе си“ от Силвия Аздреева – българката, изкачила трите световни осемхилядника само за година и два месеца, – успя да извиси над 400 посетители на събитието на 8848 метра над земята – до Покрива на света – и право в сърцето на буря от емоции и вдъхновение.

Малко след 19:00 ч. на 17 януари 2023 г. в импровизирания базов лагер на сцената на столичния Sofia Live Club президентът на Българската асоциация на спортните журналисти и съавтор на изданието Найден Тодоров, както и самата Силвия Аздреева поведоха зрителите на експедиция към най-страшните моменти от пътя на едно (не)обикновено момиче към сбъдването на немислимото.

 „Това не е книга за алпинизъм, това е вдъхновение. Вдъхновение, покрито не със сняг, а с уважение – към природата и планината. Към природата и хората. Към нечовеците, за които няма невъзможни неща.“ 

Това сподели Найден Тодоров по повод изумителната упоритост, която повежда Силвия към смъртоносния К2 и срещата лице в лице със смъртта, към върховете Еверест и Лхотце, както и към съдбата ѝ да стане първият българин, изкачил ги последователно за малко над 27 часа. 

Емоционално и напълно искрено Силвия разказа за своята работа с живата легенда на алпинизма Нирмал Пурджа – Нимсдай, пред когото тя твърдо заявява, че ще изкачи първото си голямо предизвикателство – връх Ама Даблам, но не и без българското знаме; за близките срещи със суровото лице на природата, в които на изпитание са подложени физиката и психиката на човек; за оцеляването по време на лавина, както и за мислите, които се сипят в улея на собствения ти ужас, когато си на ръба на живота.

 „Всеки има някаква лудост в себе си и трябва да ѝ даде поле за изява и да не слуша какви ограничения му налагат останалите хора… Вие сте тези, които трябва да повярвате в себе си, за да могат другите да ви повярват“, каза самата Силвия Аздреева пред публиката. 

А в този момент пред притихналата публика Найден Тодоров изненадващо покани майката на българската алпинистка на сцената, която самоотвержено, с много любов и страх, съпреживява всяка стъпка на дъщеря си в прегръдките на снега. Към върха.

Наситена с емоции и напълно завладяваща, вечерта завърши с многобройни въпроси от развълнуваната публиката, както и с прочувствено стихотворение от запален почитател.

Опашката за автографи на „Да покориш себе си“ продължи да се вие повече от три часа, а 2024 г. стартира за всички присъствали с раница, пълна с вдъхновение и жажда за покоряване на собствените мечти.

Написана с много душа и вдъхновение, „Да покориш себе си“ доказва, че с правилната мотивация, усилени тренировки и страст, която бушува в гърдите като буря, човешкият дух може да бъде непоклатим. Защото винаги може по-добре. А каквото важи за планината, важи и за живота.



Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
19.01.2024 г. 13:49
Посетено:
287
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/38414-kak-da-pokorish-sebe-si-kato-izkachish-nay-visokite-varhove-v-sveta-razkaza-silviya-azdreeva-pred-stotitsi-pochitateli-na-premierata-na-knigata-si