След-и

Яна Титова представи филма си "Диада" в НБУ

Специалната прожекция предизвика огромен интерес, а стотици студенти я посрещнаха с аплодисменти

Години след като се дипломира като режисьор в департамент „Кино, реклама и шоубизнес" на НБУ Яна Титова се върна в университета, за да представи филма си „Диада". Специалната прожекция предизвика огромен интерес, а стотици студенти я посрещнаха с аплодисменти.

„Когато се дипломирах, не съм си и представяла, че ще се върна, за да представя свой филм. Страшно много се вълнувам и ви благодаря, че сте тук и сте толкова много", сподели преди прожекцията Титова.

След излъчването на филма тя поднесе специална изненада на студентите, като покани на сцената актрисата Маргарита Стойкова. Ролята на главната героиня Дида донесе на младата актриса признанието „изгряваща европейска звезда" на "Берлинале".

В откровен разговор, модериран от гл. ас. д-р Богомил Калинов, преподавател в департамент „Кино, реклама и шоубизнес", Яна разказа за идеята, която стои зад филма „Диада" - носител на 4 награди „Златна роза".

„Това е една история, която има в основата си много личен елемент и е свързан с нещо, което съм преживяла като свидетел, когато бях дете. И това е останало в мен." Първоначално Яна пише сценарий за късометражен филм, но неин приятел я съветва да го превърне в пълнометражен. Това се случва преди 13 години. Няколко дни след като се дипломира в НБУ младият режисьор подава документи за филмов дебют с „Диада" в Националния филмов център, но получава отказ за финансиране. Следват още опити и процедури, докато филмът получи средства и започне неговата реализация.

Идва и трудната задача по избор на актьори. Първоначално Яна няма намерение да дава главната роля в "Диада" на Маргарита Стойкова, но я кани на кастинга „от куртоазия". По време на кастинга младата актриса "дава сърце и душа" и успява да се открои. Така Маги изиграва главната ролята на 16-годишната Дида.

„Яна ме подложи на много големи изпитания, докато стигна до образа, който си е представяла. Беше много стресово, но знаех, че го правя за нещо много хубаво", сподели младата актриса.

Повече от час Яна и Маги разговаряха със студентите, отговаряха на техните въпроси и даваха ценни съвети за реализация на творческите им идеи. „Бъдете верни на себе си и гледайте много филми, дори и такива, които не ви харесват", посъветва ги Яна, която в НБУ се обучава при проф. Георги Дюлгеров. „Обградете се от хора, които ви носят хармония, вярват и възприемат изкуството като вас. Имате нужда от хора, които не да стоят и да пият кафе, а да носят. Нямате нужда от някой, който да се прави на важен. "

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
19.01.2024 г. 12:52
Етикети:
Маргарита СтойковафилмЯна ТитоваНБУ
„Диада"
специална прожекция
Посетено:
331
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/38412-yana-titova-predstavi-filma-si-diada-v-nbu