След-и

Премиера на книгата „Луничави разкази“ на Здравка Евтимова в Сливен

Литературна среща в рамките на програмата „Коледа в библиотеката“ 2023

Премиера на книгата „Луничави разкази“ на Здравка Евтимова в Сливен

В рамките на програмата „Коледа в библиотеката“ 2023, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен се проведоха две срещи със Здравка Евтимова, на които бе представена излязлата преди дни нейна книга „Луничави разкази“. Над 130 почитатели на творчеството й се срещнаха с писателката: ученици от ПМГ “Добри Чинтулов“, както и творци от Сливен, журналисти, преподаватели по литература, читатели на библиотеката - почитатели на съвременната българска литература  Водещ на срещите бе писателят Христо Карастоянов, който определи Здравка Евтимова като неподражаем автор на късия разказ и като оригинален, самобитен и неповторим творец на радости и неволи, на възход и падение, на минало, настояще и бъдеще на обикновения човек. Според него тя пише за живота от първа ръка, от натурата, превърната обаче в неподозирано изкуство. Всеки неин разказ излъчва простодушно сияние. То облъчва читателя, въодушевява го, влива му сили да продължи своя мъченически, но завещан му от провидението живот. Здравка Евтимова налага особен език. Той привлича, опипва усещанията, възбужда чувствата. Тя поставя простички заглавия на своите творби, но те се явяват като чип за кодиране същността на идеята, темата или сюжета. Според Карастоянов, магията на нейните разкази привлича еднакво силно читатели от различни възрасти и те се преоткриват в тях.

Завладяващо бе участието на Здравка Евтимова в срещите. Уникален разказвач, тя по неподражаем начин представи пред публиката творческите си търсения през личната си съдба и семейна история, разказа откъде извират темите и как пише своите разкази, спря се на героите си и на техни прототипи. Авторката разказа и за работата си като преводач. Не бе подминат и въпроса за станалия вече световноизвестен неин разказ „Кръв от къртица“. С увлекателния си разказ Здравка Евтимова изпреварваше въпросите на публиката и за пореден път показа, че интересът към нейното творчество е толкова голям, защото във всеки неин разказ има динамика като в живота, в тях се разказват ежедневни истории, къси, но големи по внушение, които карат всеки да помисли за себе си, и за тези около него.

Приятен завършек на срещата бе поканата на директора на РБ “Сава Доброплодни“- Росица Петрова-Василева към авторката за още срещи в Сливен през Новата година.

В края на инициативата Здравка Евтимова раздаде много автографи. Бяха продадени рекорден брой нейни книги, над 70, които ще зарадват като коледен подарък много почитатели на нейното творчество.

 

 

Автор:
Иванка Денева. Източник – Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Сливен
Публикация:
12.12.2023 г. 18:35
Етикети:
Здравка Евтимовапредставяне на книгасрещаСливен
„Луничави разкази“ Христо Карастоянов
Регионална библиотека „Сава Доброплодни“
програма Коледа в библиотеката“ 2023
Посетено:
306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/38247-premiera-na-knigata-lunichavi-razkazi-na-zdravka-evtimova-v-sliven