След-и

Мирослав Пенков представи новия си роман „Река в лабиринта“ по време на Софийския международен литературен фестивал

Над 200 души отпразнуваха завръщането на писателя в България

Мирослав Пенков представи новия си роман „Река в лабиринта“ по време на Софийския международен литературен фестивал

Дългоочаквана и вълнуваща беше срещата на над двеста читатели с обичания български писател Мирослав Пенков на 8 декември 2023 г. Авторът, който покори родната литература със сборника с разкази „На изток от Запада“, се завърна от Америка специално за премиерата на новия роман „Река в лабиринта“.

Събитието се състоя в най-книжната седмица на декември като част от Софийския международен литературен фестивал и по време на 50-тото издание на Международния зимен панаир на книгата в НДК.

Читателите, които избраха да прекарат своята петък вечер сред буйните течения на майсторския литературен трилър „Река в лабиринта“, станаха част от витиеватия и динамичен разговор между самия Мирослав Пенков и модератора на събитието – писателя и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев

„Абсурдното е на една ръка от действителното в книгите на Мирослав Пенков“, сподели Захари Карабашлиев и изтъкна, че в „Река в лабиринта“ „думите имат умението да създават атмосфера, но и да движат действието напред.“

Двамата събеседници дискутираха почти час над образа на България, който този роман създава, за възможността писането да се преподава, за непредвидимостта на човешкия ум и за умението да преминаваш от жанр в жанр.

              „Исках да напиша жанров роман, който по някакъв начин да увлича читателите”, сподели Пенков. 

              А по дългата опашка за автографи след събитието личеше, че е успял да го направи.

 

„Река в лабиринта“ е майсторски изпипана история, която запраща читателите на границата между три държави – в студените прегръдки на могъщата река Дунав, която завихря най-тъмните пориви на човешката душа в смъртоносните си дълбини. 

Едновременно майсторски трилър, който ще впечатли най-запалените почитатели на жанра, и многопластова и завладяваща хроника на човешката душа, впримчена в битката между доброто и злото, „Река в лабиринта“ е роман явление в родната литература. А на повърхността му българската действителност оживява гротескна и горчива, но и изпълнена с надежда за промяна. 

„Истинската светлина се пази в най-големия мрак. Там, където не ходят онези, които ги е страх от тъмното.“

---------------------------

Снимки: Мартин Ивайлов от "Creative Visual Solution"

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
09.12.2023 г. 15:26
Посетено:
345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/38213-miroslav-penkov-predstavi-noviya-si-roman-reka-v-labirinta-po-vreme-na-sofiyskiya-mezhdunaroden-literaturen-festival