След-и

Биргита Бер представи в София и Русе графичната новела „СУЗИ, внучката от къщата на № 4 и времето на скритите еврейски звезди"

Премиерата в София отбеляза 85 години от Кристалната нощ, а в Русе книгата беше представена в рамките на Международния фестивал „Елиас Канети"

На 8 ноември в зала Библиотека, Гьоте-институт България по повод 85 години от Кристалната нощ се състоя премиерата на графичната новела „СУЗИ, внучката от къщата на № 4 и времето на скритите еврейски звезди“. Книгата беше представена от издателите от Фондация „Културни перспективи“, немската авторка Биргита Бер, преводачката Мая Разбойникова-Фратева с участието на актрисата Албена Ставрева и журналиста Георги Ангелов.

Премиерата на книгата беше предхождана от дискусия между хуманитаристи, експерти, философи и педагози, сред които Максим Делчев (Шалом), проф. Стилиян Йотов, Георги Ангелов (История.БГ), Иванка Гезенко, (ДАА); доц. д-р Кирил Карталов, Милански католически университет; Папски комитет за исторически науки; Явор Койнаков (ДКИ); Петър Торнев, менажиращ директор на Аксенчър България, експерти от МОН, директори на училища и учители от цялата страна. Модератори на панелите в дискусията бяха Тони Николов, Портал „Култура“ и Албена Танева, Софийски университет.

Събитието по представянето на книгата „СУЗИ, внучката от къщата на № 4 и времето на скритите еврейски звезди“ събра многобройна публика, а приветствия отправиха Н. Пр.  Йосеф Леви Сфари, посланик на Държавата Израел в Република България; Ирене Мария Планк, посланик на Федерална република Германия в София; Калина Дренска, фондация „Фридрих Еберт“ и Руслана Стефанова, Гьоте институт. В своя презентация немската авторка и илюстраторка на графичната новела Биргита Бер разказа, как се е зародила идеята за книгата и как е работила по нея заедно с децата, техните родители и педагозите в Германия.

Графичната новела ни среща със стара къща, която разказва историята на Сузи, еврейското момиче, принудено да се укрива заедно с родителите си по време на националсоциализма в Германия и да живее в нелегалност. Тримата могат да оцелеят само така...

„Това е истинска и вдъхновяваща история, изградена върху биографични и исторически факти. Тя е в сърцевината на тази книга, която по подходящ начин се обръща към децата и внимателно и вълнуващо ги насочва към важните неща в живота. Книга за човечността и съчувствието, за надеждата и любовта. Тя разказва не само за миналото, а и за нашето Тук, Сега и Навсякъде. Едно от основните ни послания е: „Светът не започва някъде там, а точно в теб!“, споделя Ина Кънчева, инициатор на проекта.

Част от съпътстващата програма към премиерата на книгата бяха безплатните прожекции на филмите „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари“, „Фотолюбител“ и анимацията за деца „Къде е Ане Франк“ по книгата „Дневникът на Ане Франк“, които бяха излъчени в Полски Институт – София. Всички събития са част от фестивал CULTURAMA 2023.

На 9 ноември графичната новела „СУЗИ, внучката от къщата на № 4 и времето на скритите еврейски звезди отпътува за Международния фестивал „Елиас Канети“, където беше представена пред русенската публика и провокира интересна дискусия с немската авторка Биргита Беер и нейните български издатели.

Намерението на издателите е да превърнат книгата в голяма интерактивна изложба и постоянна музейна експозиция, която да тръгне от Триъгълната кула и да остане поне година в „Музейко“.

„Идеята ни е много деца, колективно – със свои приятели и другарчета от училище, да могат да съпреживяват съдържанието на книгата в интердисциплинарна среда. В среда, в която с ментори, с учители и със своите родители да разсъждават по темата, да се докоснат до тази Къща на № 4, която разкрива, какво е да живееш в страх, в толкова тежко настояще, но как трябва никога да не губиш надежда. Защото книгата има своята положителна развръзка и историята на Сузи показва, че надежда винаги има“, разказва Ина Кънчева.

Изданието е осъществено в сътрудничество и с подкрепата на ТРАДУКИ, Столична община Програма „Култура“, Държавния културен институт към Министерство на външните работи на РБ, Фондация „Комунитас“, Фондация „Фридрих Еберт“, Организация на евреите в България „Шалом“.

 

ЗA АВТОРА:

Биргита Бер e автор и илюстратор на книгата, която e публикувана от издателство ars през септември 2016 г. в Германия. Тя учи е в Университета по изкуствата в Берлин и реализира много проекти и проектни седмици на тема „изключване и разнообразие“, разработва и поставя пиеси с деца, води артистични работилници и реализира изложби. Работи като художничка в Берлин и от 12 години е учител в училище „Сесилиен“ в квартал Вилмерсдорф-Шарлотенбург. Тя е действащ училищен съветник в комисията за работа в регионалното образование. Биргита е създател на множество радиопиеси и мултимедийни театрални пиеси, които съчетават актьорско майсторство, музика и видео.

 

ЗА ПРЕВОДАЧА:

Мая Разбойникова-Фратева е преводач на художествена и хуманитарна литература. Тя учи немски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 1989 г. защитава докторат по литературознание в Лайпцигския университет. От 1989 г. работи в Катедрата по германистика и скандинавистика в университета „Св. Климент Охридски“. През 2015 г. е назначена за професор по немскоезична литература в същия университет. Нейната област на литературознание е немскоезичната литература на XIX, XX и XXI век. Участва в проекти по превод и литературознание, а през 2017 г. ръководи проект във Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Немскоезичната литература в културния контекст на България“. Удостоена два пъти с годишната награда на Дружеството на българските преводачи (през 1999 г. за превода на Ханс-Роберт Яус и през 2006 г. за превода на романа на Йелинек „Пианистът“), а през 2016 г. – с националната награда „Христо Г. Данов“, присъдена от Министерството на културата и град Пловдив (за превода на писмата на Рилке).

Автор:
Елица Христова
Публикация:
14.11.2023 г. 12:39
Етикети:
РусеСофияграфична новелапредставяне на книга
Мая Разбойникова-Фратева
Биргита Бер
Международен фестивал „Елиас Канети"
"СУЗИ внучката от къщата на № 4 и времето на скритите еврейски звезди"
Посетено:
491
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/38029-birgita-ber-predstavi-v-sofiya-i-ruse-grafichnata-novela-suzi-vnuchkata-ot-kashtata-na-4-i-vremeto-na-skritite-evreyski-zvezdi