След-и

Министърът на отбраната откри изложбата „Враг/приятел“ във Военноморския музей

Изложбата проследява променливия ракурс в историята на военните и политически отношения на страната ни

Министърът на отбраната откри изложбата „Враг/приятел“ във Военноморския музей

Изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) „Враг/Приятел“, проследяваща променливия ракурс в историята на военните и политически отношения на страната ни, беше открита във Военноморския музей (ВММ) от министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Изложбата поставя въпроси, чиито отговори е трудно да бъдат дадени еднозначно. Темата за това кой е враг и кой приятел болезнено присъства в периода, който обхваща изложбата – между Освобождението и Втората световна война, но тази тема и до днес продължава да е актуална и да предизвиква силни емоции.

В своите приветствени думи към гостите директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова посочи, че от години екипът на Музея е съсредоточил своите усилия върху интерпретацията на войните, на конфликтите и на онези теми от настоящето, които винаги са вълнували обществото, по които все още нямаме консенсус, все още обсъждаме и до които все още не сме намерили правилния път за осмисляне на миналото, което не искаме да ни преследва в бъдещето. Тя сподели, че настоящата изложба представя конфликтните и приятелски взаимоотношения на България с три държави, с които историята ни е силно преплетена – Турция, Русия и Германия, и интерпретира темите за това как интересите, приятелството и враждебността ни движат по бурния път на българската история.

В словото си министър Тодор Тагарев поздрави НВИМ и неговия филиал ВММ за професионалния прочит на историята, защото тя е важен елемент от образованието и от изграждането и поддържането на отбранителните способности на България. Изложбата, подчерта министърът, която стои далече от политическите дебати и спорове, показва различни аспекти на взаимоотношенията с Турция, Русия и Германия и начина, по който България се е опитвала да гарантира своята сигурност – тема, актуална и сега, когато в дневния ред на страната ни отново се дискутира сигурността в региона.

На откриването присъстваха и зам.-министърът на отбраната о.р. ген.-лейтенант Атанас Запрянов, съветникът на министъра на отбраната бриг. генерал Радостин Илиев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински, зам.-началникът на Военноморското училище капитан I ранг Вълчо Атанасов, представители на Флота, приятели и гости на Музея.

 

Автор:
ВММ Варна
Публикация:
11.11.2023 г. 16:04
Посетено:
268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/38012-ministarat-na-otbranata-otkri-izlozhbata-vrag-priyatel-vav-voennomorskiya-muzey