След-и

Симеон Лютаков представи своя филм за 100-годишнината на Клуба на дейците на културата в Русе

С прожекцията на филма "Клубът" се закри петдневният Арт салон „Срещи на духа“

Симеон Лютаков представи своя филм за 100-годишнината на Клуба на дейците на културата в Русе

В зала „Европа“ на Доходното здание бе прожектиран документалният филм на актьора и режисьор Симеон Лютаков „Клубът“, посветен на 100- годишнината на Клуба на дейците на културата в Русе. Със събитието се закри петдневният Арт салон „Срещи на духа“, организиран от Община Русе по Програма „Култура“, ОП „Русе Арт“ и Клуба на дейците на културата.

„Уникалният за България русенски дух вдъхновява хората на изкуството да създават подобни творби, които винаги да срещат нашата подкрепа“, обърна се към присъстващите временно изпълняващият длъжността кмет на община Русе Димитър Недев. Той връчи и поздравителен адрес на Симеон Лютаков, пожелавайки му успех във всяко следващо начинание.

Директорът на ОП „Русе Арт“ Мариян Савов прочете „Монолог пред една открехната врата“, написан от драматурга и литературен критик Крум Гергицов. Неговите размисли за миналото и настоящето на Клуба на дейците на културата в Русе върна публиката в славното минало на творческото средище, което остава емблематично за града и страната.

Лентата е заснета през пролетта на 2023 г. от родения в Русе Симеон Лютаков, Диана Ковачева е написала сценария, а асистент на филма е Антония Стоянова. В него са показани видни общественици, които говорят за своите спомени за емблематичната русенска сграда. Разказана е и историята на Клуба, събирал през годините цвета на градската интелигенция.

Автор:
Община Русе
Публикация:
29.10.2023 г. 13:49
Посетено:
317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/37916-simeon-lyutakov-predstavi-svoya-film-za-100-godishninata-na-kluba-na-deytsite-na-kulturata-v-ruse