След-и

Stabat mater в Разград

Премиерно изпълнение на оригиналната авторска версия

◊ СЪБИТИЕТО

Виолета Шаханова и Йоланта Николаева с майсторски концерт в Разград

Разградската филхармония (една от най-старите у нас, основана преди осемдесет години, и държавна от 1947 г.), зарадва меломаните в известния със старите си музикални традиции град с премиерното изпълнение на оригиналната авторска версия на „Стабат Матер” от Джовани Батиста Перголези.


◊ ПОВЕЧЕ

Прекрасната барокова кантата на италианския майстор от 18. век е позната у нас предимно в по-късната й редакция с участието на девически и момчешки хор, но оригиналът, написан само за две солистки – сопрани и камерен оркестър, звучи по-интимно и вълнуващо, както се видя и от концерта.

Двата качествени и отлично школувани гласа – по-лиричният, сребрист и пределно изразителен на Виолета Шаханова и по-матовият и не по-малко красив на Йоланта Николаева се допълваха по един хармоничен  начин в тази възвишена музика по каноничния и поетичен текст, написан през далечия 13. век за събора в италианския град Триденто.

Според легендата Перголези пише тази великолепна музика в памет на своята годеница, изпратена от родителите й в манастир, където умира от мъка през 1736 г., малко преди и самият композитор да напусне този свят, едва 27-годишен.

Струнният състав на оркестъра беше умело и вдъхновено воден от младия диригент от Бургас - Левон Манукян.
Автор:
Методи Захариев
Публикация:
06.04.2007 г. 00:11
Етикети:
Посетено:
1005
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3772-stabat-mater-v-razgrad