След-и

Стартира големият проект "Иван Вульпе"

Към началото на българския оперен театър

◊ СЪБИТИЕТО

В зала "Вяра" на Столичната библиотека се проведе пресконференция на фондация "Българско социално предприемачество и меценатство" и на Софийската опера. Тема на форума бяха предстоящите културни събития - честванията, свързани с еталонната фигура на културата от недалечното ни минало проф. Иван Николаевич Вульпе.


◊ ПОВЕЧЕ

Г-н Кирил Груев, председател на фондация "Българско социално предприемачество и меценатство", разказа на участниците на конференцията за същността и целите на фондацията. Тя всъщност най-пряко и дейно участва в осъществяването на едно национално дело, в реализацията на великолепните идеи - организиране на оперни концерти и спектакли в близките седмици и месеци.

• Първото честване ще бъде 130 години от рождението на основателя на българската оперна школа, основоположник на първата оперна трупа "Оперната дружба" и първи оперен бас - проф. Иван Вульпе. На 10 април т. г., в рамките на ХI-ия Великденски фестивал, в Националната опера и балет ще се играе "Кармен". Спектакълът се посвещава на Иван Вульпе - един от създателите на българския професионален оперен театър.

• Второто честване е на 100-годишнината от първите оперни концерти, изнесени из цялата страна от Константин Михайлов-Стоян, Иван Вульпе, Богдана Гюзелева-Вульпе и Олга Гюзелева. Тези концерти сложиха начало на голямата полемика в пресата, предшествала създаването на "Оперната дружба".

Като споделиха своето мнение и разказаха за инициативите по тези чествания, участниците в тази среща (Кирил Груев, Богдана Вульпе - актриса и внучка на И. Вульпе, Александър Абаджиев - журналист и музиковед и други) всъщност начертаха първите стъпки за осъществяване на проекта "Мисия Вульпе". Той е насочен към популяризиране на все още живите изкуства, осъществяващи духовна просвета и духовно пречистване.

На пресконференцията бяха също изказани пожелания, реално осъществими: да се отдаде заслуженото на фамилия Вульпе, да се напише книга за рода Вульпе и проведат музикални и театрално-оперни празници.
Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
03.04.2007 г. 23:06
Посетено:
831
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3766-startira-golemiyat-proekt-ivan-vulype