След-и

Празник на книгата в парк "Хиподрума" – за пръв път заедно със "Зелени библиотеки"

Първото издание на 3 септември е по инициатива на арх. Румен Русев и е с тенденция да се превърне в традиция

В неделния септемврийски ден в парк "Хиподрума" пристигна специално за Празника на книгата атрактивният Библиобус на Столична библиотека, а с него и атмосферата на "Зелени библиотеки", които вече 9 години през лятото гостуват в различни паркове на София. Район "Красно село" организира Празник на книгата за пръв път и покани "Зелени библиотеки" да пренесат традицията тук.

Събитието бе организирано от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни с изключителното партньорство на Столична библиотека и Общински културен институт Дом на културата "Красно село".

Идеята за Празника на книгите в парк "Хиподрума" е на архитект Румен Русев, кмет на района, който откри събитието, разказа любимата си приказка за Косето и лозето и сподели какво място заемат книгите в ценностната система на неговото семейство.

Здравка Шейретова, завеждащ Филиали на Столична библиотека, разказа за инициативата "Зелени библиотеки" и покани присъстващите да разгледат Библиобуса. Много млади хора – родители и децата им – се възползваха от възможността да получат едногодишна читателска карта и подарък книга, като заемат и първата си книга от фонда на Библиобуса.

Специален гост на Празника бе любимата писателка за деца Радостина Николова, основател на издателство за детска литература "Мармот". Нейната поредица за приказните мотове е носител на награда „Бисерче вълшебно“ 2014-та, както и на приз „Най-четена детска поредица“ на Столична библиотека за 2019-та. През 2020 г. Радостина получава и отличието „Детски писател на годината“, отново от Столична библиотека.  Тя прочете откъс от най-новата си книга „Петте съвета на господин Муза“, в която разказва истории за трудната крачка от „Мога да чета“ към „Искам да чета“.  

Феновете на СТЕМ игрите с пчелички, 3D писалките и ботовете; желаещите да оцветяват картинки и да рисуват своите любими приказни герои бяха привлечени от аниматорите на Столична библиотека и в АРТ работилницата на Красимира Ваклинова. Красимира Ваклинова е обществен възпитател към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към р-н Красно село-СО. Организаторите на Празника на книгата бяха приготвили и много награди за малките участници.

Чудесно настроение внесоха с изпълненията си децата от вокалната група „Палави ноти“ с ръководител Венелина Миланова, които редовно участват в "Зелени библиотеки" и са свикнали да пеят на открито.

Столична библиотека е една от най-старите и емблематични културни институции на София - Столична библиотека, която в края на октомври ще празнува 95 години от създаването си, е най-голямата публична библиотека в страната с фонд над 1 млн. книги.

Водещата на Празника, актрисата Мая Кисьова, прочете популярни стихове и приказни сюжети. Идеята да споделят своите любими приказки бе подета и от гости в парка - Кристина Йосифова разказа приказка в стихове, а малкия Георги, който с неприсъща за възрастта му сериозност преразказа приказка на Николай Райнов, каза, че обича сам да си представя героите на историите, а не да гледа илюстрации за тях.

В този ден бяха нарисувани толкова много приказни герои, грейнаха и десетки оцветени картинки. А една майка предположи, че сигурно всяка вечер в страната ни се четат около един милион приказки в домовете ни, на български език.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
07.09.2023 г. 10:55
Етикети:
кампанияБиблиобусинициативаСтолична библиотека
Празник на книгата
парк "Хиподрума"
"Зелени библиотеки"
Посетено:
667
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/37587-praznik-na-knigata-v-park-hipodruma-za-prav-pat-zaedno-sas-zeleni-biblioteki