След-и

Копривщица почете своя гениален съгражданин

120 години от рождението на Димчо Дебелянов

Копривщица почете своя гениален съгражданин


◊ СЪБИТИЕТО

В Копривщица завършиха двудневните прояви, посветени на 120-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов.


◊ ХРОНИКА НА ЧЕСТВАНЕТО

• Преди обяд на първия ден (27 март) в читалище “Хаджи Ненчо Палавеев” се проведе национална младежка дискусия на тема “Моето училище - моят патрон”, водена от преподавателя по литература и поет, носител на Димчовата награда за поезия за 2004 г., Георги Киров.

В дискусията, понякога доста разгорещена, участваха ученици от училища от цялата страна,
носещи името на Дебелянов. Вечерта се състоя тържествен юбилеен концерт, открит със слово на директорката на Дирекцията на музеите в Копривщица Искра Шипева.

С почетни грамоти и красиви плакети с образа на Дебелянов бяха наградени бившите уредници на неговия музей в Копривщица Малина Каробобалиева, Славимир Генчев и Валери Калонкин (посмъртно).

В концерта участие взеха актьорът Георги Гайтаников, който рецитира стихотворения на Димчо Дебелянов, Славимир Генчев, който изпя „Сиротна песен” и прочете най-новото си стихотворение, посветено на Димчо - „Разчистване на Дебеляновия двор” (на фона на мултимедийна прожекция, създадена от музейната уредничка Светлана Мухова), и ученици от Белене (с кратка театрална постановка), Стара Загора (с естрадни песни) и Златица (с народни песни и танци).

• На втория ден (
28 март) в заседателната зала на Община Копривщица се проведе национална литературна конференция, посветена на литературното наследство на Димчо Дебелянов.

Със задълбочени и приносни доклади се представиха литератори и изследователи като Михаил Неделчев, Йордан Ефтимов, Пламен Дойнов, Надежда Александрова (автор и на тематично-експозиционния план в къщата-музей), Лора Шумкова, Свилен Каролев, Тодор Петров.

По-късно през деня стотици копривщенци и гости на града се поклониха на гроба на Димчо Дебелянов, където е и прочутият надгробен паметник, създаден от скулптора проф. Иван Лазаров през 1934 г.

Представители на карловския гарнизон отдадоха военни почести. Бяха поднесени много венци и цветя от граждани и институции.

След поклонението множеството се отправи към родния дом на поета, където тържествено бе открита обновената експозиция, разкриваща житейския и творческия път на Димчо с множество архивни документи, автентични предмети и богат снимков материал. Прожектиран бе документален филм на Румяна Пашалийска – директор на Националния литературен музей, посветен на живота и творчеството на Дебелянов.

Бяха засадени и няколко нови вишневи дръвчета. Дано скоро ги видим разцъфтели, за да допълнят поетичната атмосфера на „дома с белоцветните вишни”, какъвто си го представят и обичат да виждат толкова поколения българи, влюбени в личността и поезията на Димчо.

В ритуала по засаждането участие взе и 97-годишният Иван Дебелянов - син на Димчовия брат Илия.

Автор: Дойчо Иванов, уредник на къща-музей "Д. Дебелянов" - Копривщица
29.03.2007 г. 09:40
Посетено: 939
Етикети: Копривщица
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3732-koprivshtitsa-pochete-svoya-genialen-sagrazhdanin