След-и

Стотици почетоха българската писменост и култура на фестивала „Да поЧетем“ на площад "Славейков" за 24 май

Фестивалът по случай 24 май оживи литературното сърце на София с богата програма от литературни, артистични и образователни прояви

Рекордният интерес към културния фестивал “Да ПоЧетем” събра стотици граждани на площад "Славейков" в пъстър празник за 24 май, станал още по-вълнуващ със световното отличие за българското слово за Георги Господинов и Анджела Родел. Над хиляда души почетоха празника по емоционален и запомнящ се начин и се включиха в целодневната програма от литературни обиколки, куиз, импро театър, тематични литературни зони и срещи с автори. Площадът осъмна с декорация от букви, цветове, галерия от поезия и сцена, на която се качиха бележити автори и артисти. Каузата зад инициативата е да съживи книжовния дух на литературното сърце на града и да представи редица съвременни начини за почит и прочит на българското творчество.

Децата традиционно бяха първите гости на площада и откриха празника с работилница за малки разказвачи, водена от един от най-успешните съвременни автори – Катя Антонова, и актрисата Силвия Петкова, която е гласът в аудиоверсията на „Феята от захарницата“ в Storytel. Вдъхновени от приключенията на Ванилия, малки и големи създадоха заедно първата колективна история на живо, построявайки въображаем сюжет от уста на уста. Работилницата завърши с пожелание за филмова версия по книгите, а децата получиха специални тениски с надпис „почетен разказвач“.

През целия ден те продължиха да творят и рисуват букви от българската азбука в арт зоната за четене на McDonalds, докато нови посетители се сипеха към площада и допълваха фестивалното настроение. Книгите-изненада на щанда на издателство Orange бяха хит сред гостите, които избраха ново попълнение за домашната си библиотека с помощта на красив цитат, загатващ за книгата, която избират.

Образователната мисия на фестивала продължи с опознавателен тур из архивите на Столична библиотека и разходки из „Кварталът на писателите“. Вълнуващите разкази на Виктор Топалов от Бохемска София разкриха пред посетителите непознати факти и градски тайни за писателите, живели и творили около Площад "Славейков". По време на фестивала се случи и премиерата на новите литературни сувенири “Кварталът на писателите” - колаборация между Бохемска София и платформата за символите на града #soSofia.

Културната програма разгърна палитра от артистични подходи към българското творчество. Литературният деец Тодора Радева представи своята нова книга с градски истории „Едно възможно начало“, а авторът Цветелина Цветкова прочете първата глава от третата книга за „Лейди Гергана“ ексклузивно пред публиката на „Да поЧетем“ седмици преди официалната премиера и отдаде почит към разнообразието в диалектите на българския език. 

Първият литературен куиз на открито изправи 12 отбора един срещу друг в оспорвана надпревара с въпроси за български произведения, автори и герои. Актьорите от импро театър „Както ви харесва“ пък изиграха прочетени от публиката откъси от „Ян Бибиян“ и разкази на Йордан Йовков, зареждайки площада със смях и еуфория. За финал българският рапър Жлъч направи уникално рап изпълнение на велики стихове от Христо Смирненски, Атанас Далчев и Христо Ботев. Гръмката фраза на Гео Милев „Земята ще бъде рай - ще бъде!“ завърши почетно фестивала с обещание за още по-богата програма през следващата година.

 

Фестивалът “Да поЧетем” се провежда по инициатива на Агенция Imp-Аct в партньорство със Столична община, като част от Календара на културните събития на Столична Община 2023, с подкрепата на Storytel, Orange, McDonalds, Бохемска София, Столична библиотека, #soSofia и комуникационен партньор DDB Guts & Brains. 

 

https://imp-act.agency/

 

Автор:
Яна Стефанова, Агенция Imp-Act
Публикация:
26.05.2023 г. 13:42
Посетено:
411
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/37001-stotitsi-pochetoha-balgarskata-pismenost-i-kultura-na-festivala-da-pochetem-na-ploshtad-slaveykov-za-24-may