След-и

Деца пианисти творят „приказка“ по музиката на Чайковски в София и Виена

Деца от двуезичното музикално училище Stefanov Music House изнесоха рецитал „Чайковски напролет“ в кино „Влайкова“ в София

Деца пианисти творят „приказка“ по музиката на Чайковски в София и Виена: 1
Габриела Стефанова

Деца пианисти творят „приказка“ по музиката на Чайковски в София и Виена

Тринадесет деца пианисти от двуезичното музикално училище Stefanov Music House  изнесоха необикновен рецитал „Чайковски напролет“ в кино „Влайкова“ в София през уикенда. Необикновен, не само защото деца изпълняват целият музикален цикъл „Детски албум“ на знаменития композитор. А и заради това, че малките пианисти освен музикалната интерпретация добавиха и нещо лично от себе си. Всяко дете изрази и с думи това, което си представя, че се случва в произведението на Чайковски. Така текстовете на децата бяха „навързани“ в приказка. Между изпълненията преподавател четеше всяка история, написана от детето, което преди това е свирило на пиано. Това е нашият начин да подпомогнем на публиката да разбере и усети интерпретацията на децата, обясни Габриела Стефанова – създател и ръководител на двуезичното музикално училище.

Прочее нейната „клавирна история“ също е приказна. От 21 години тя се занимава с класическо пиано. Има си и две сестри, които също се занимават професионално с музика.  По-малката сестра Дебора е цигуларка, а най-малката сестра Елизабет е виолончелистка. „Започнах да уча музика от петгодишна. Всичко стана на една сватба, където бяхме шаферки и опитахме да „посвирим“ на истинско пиано. Така се започна“, спомня си Габриела Стефанова. После идва консерваторията във Виена, където тя създава и първото си музикално училище с 8 ученици. Днес тя преподава пиано на деца от няколко нации и има стабилен клас от над 30 ученици в София. „Опитвам да дам разбираем и вдъхновяващ за децата подход към класическата и популярната музика, изпълнена на пиано. Научих се да говоря на разбираем за тях език, за да им предам нужната музикална информация. Децата усещат заряда и любовта към музиката, която аз нося“, споделя младата пианистка. Тя вече има и следващи планове за развитието на Stefanov Music House, в които включва и сестрите си. От тази година Дебора Стефанова започна да помага в обучението на малките музиканти. Тя завършва академия в Швейцария, а сега работи в Дания по проект с филхармонията на Копенхаген. Най-малката Елизабет Стефанова още учи в Лондон, но сестрите са толкова задружни, че тя отсега иска да се включи в семейния проект.

След концерта в София пианисти от Stefanov Music House ще свирят и пред публика във Виена. „Искаме да направим още два концерта по музика на Чайковски. Единият ще музицирам аз, заедно с моя колежка акордеонистка от Германия. Той ще бъде с образователна цел. Между произведенията ще разказваме за композитора и неговия живот и творчество. Другият концерт правим заедно със сестра ми Дебора. Той ще бъде класически рецитал, аз ще изпълня първата половина, а втората половина ще изпълним като дуо“, заключи Габриела Стефанова.  

 

Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
15.05.2023 г. 13:57
Етикети:
СофияВиенапианистидеца
Габриела Стефанова
рецитал „Чайковски напролет“
Stefanov Music House
двуезично музикално училище
Посетено:
442
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/36924-detsa-pianisti-tvoryat-prikazka-po-muzikata-na-chaykovski-v-sofiya-i-viena