След-и

Минимум човещина

Една книга за кюстендилската акция за спасяването на българските евреи

Минимум човещина: 2
Доц. Джонев (в средата) представя книгата си „Минимум човещина“

МИНИМУМ ЧОВЕЩИНА

Минимум човещина - само толкова е трябвало да проявят кюстендилци, за да спасят през месец март 1943 година своите съграждани евреи от депортация  в лагерите на смъртта „ Треблинка“ в Полша. По повод 80-ата годишнина от тези паметна годишнина Районният исторически музей (РИМ) в Кюстендил организира редица прояви. Една от най-значимите се проведе в изложбената зала на агенция „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 в София  на 23 март – представена бе книгата на доц. д-р Ангел Джонев от РИМ „Минимум човещина“ с подзаглавие „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи“. Едва ли има по-подходяш декор за това културно събитие от фотодокументалната изложба „Осъдени и спасени. Съдбата на българските евреи“, която е наредена в тази зала.

Днес, в общи линии, историята с кюстендилската акция е известна:  „През първите дни на март 1943 г. местните евреи се обръщат към известни свои съграждани и общественици за помощ, известени за съдбата, която ги очаква - депортацията им извън пределите на Царство България - разказва авторът на книгата. - Те разчитат на своите приятели, и отзвукът сред кюстендилската общественост идва от трима кюстендилци - Асен Суичмезов, Владимир Куртев и Иван Момчилов. Сформират гражданската делегация и заедно с народния представител Петър Михалев идват в столицата, като се обръщат към Димитър Пешев, подпредседателя на парламента. Вследствие на тяхното усилие и убеждаване на група народни представители, 7 депутати застават срещу министъра на вътрешните работи Петър Габровски, и го заставят да спре депортацията на евреите на Царство България”. Спасени са хиляди човешки животи, а Кюстендил се появява на картата на световната хуманност.  

Доцент Джонев е трупал познания по темата за спасяването на българските евреи и решаващия принос на своите съграждани  в това благородно начинание в продължение на 20 години.  Издирвал е по архивите писмени свидетелски показания и документи. Той е главният двигател за изграждането и събирането на експонати за къщата музей „Димитър Пешев“ в Кюстендил, която днес се посещава от стотици гости на града от страната и чужбина. 

Книгата „Минимум човещина“ условно е разделена на публицистична и документална част. Използвани са и снимки. Авторът е обикалял централните и регионални фондохранилища, ходил е дори в Комисията по досиетата. Открил е солидни документални доказателства (малко известни и даже неизвестни) за извършеното от доблестните си съграждани. Някои от приложените документи се публикуват за първи път.

В книгата е отделено място и на нерадостната съдба на „великолепната петорка“ на спасителите на кюстендилските евреи след 9.IX.1944 г. Като виден деец на ВМРО Владимир Куртев е арестуван и изчезва безследно. И до ден днешен не се знае нито каква е съдбата му, нито къде е гробът му. Димитър Пешев и Петър Михалев са осъдени от т. нар. „народен съд“ съответно на 15 г. и на доживотен затвор. По-късно са амнистирани, но ги лишават от правото да практикуват професията си. Жилището на Пешев е конфискувано и той трябва да живее в апартамента на сестра си. Михалев е интерниран в родния си Кюстендил. Момчилов също е лишен от адвокатски права и живее мизерно в малка пристройка на вече бившия си дом. На Асен Суичмезов е забранено да практикува занаята си и е конфискувана работилницата му. Няколко пъти го прибират в милицията, където е бит и здравето му е безнадеждно увредено. Такава е „народната признателност“.  

Покрай годишнината от спасяването на българските евреи се изговори и написа не малко. По този начин може би частично ще бъде компенсирано затъмнението и преиначаването на тогавашните събития през последните десетилетия. И се стигне до истината. Такава е и задачата на книгата на доцент Джонев „Минимум човещина“.

 

Автор: Асен Милчев, внук на Асен Суичмезов,
един от спасителите на кюстендилските евреи

Автор:
Публикация:
24.03.2023 г. 14:21
Етикети:
годишнинапредставяне на книга
„Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи“
„Минимум човещина“
Иван Момчилов
Владимир Куртев
Асен Суичмезов
доц. д-р Ангел Джонев
Посетено:
467
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/36616-minimum-choveshtina