След-и

Излезе „Живак. Романът“ по едноименния моноспектакъл на Димитър Живков

Официалната премиера на романа се състоя на 20 март 2023 г. в дома на спектакъла – City Mark Art Center

Излезе „Живак. Романът” по едноименния моноспектакъл на Димитър Живков

След повече от 250 представления и над 10 години на сцена култовият моноспектакъл „Живак“ на актьора Димитър Живков се преобрази в едноименната книга „Живак. Романът”, която едновременно излезе на пазара и получи своята дългоочаквана премиера на 20 март 2023 г. в City Mark Art Center

Дълбоко в сърцето на колоритния български Северозапад надникнаха присъстващите на събитието, чийто водещ беше журналистката Милена Янинска, а специално участие освен автора Димитър Живков взе и едно от главно действащите лица зад спектакъла – режисьорът на постановката Димитър Стефанов.

Двамата откриха събитието с театрален прочит на откъс от романа, в който сред червените светлини и ритъма на класически мелодии читателите станаха свидетели на надграждането на легендарната пиеса „Живак” чрез прийомите на романа.

 Допълнен с нови персонажи, задълбочени сюжетни линии и нови моменти от биографията на главния герой Здравко Димитров, „Живак. Романът разширява историята на непокорния бизнесмен и неговия неизбежен сблъсък със собствените му корени. 

За пиесата като „жив организъм, който за 10 години е пораснал, променил се е“ и вече е прекрачил сцената, за да скочи и в света на литературата, разговаряха участниците в събитието. 

„Бягали сме от бързия лек хумор, опитали сме се през диалекта, през лекотата на израза на тези колоритни персонажи всъщност да говорим за истински чувства и емоции, които ги вълнуват и които са универсални. Надявам се читателите да го усетят и в романа“, сподели Димитър Живков и подчерта, че именно чрез хумора романът разисква някои от дълбоките и човешки чувства и емоции. 

По повод заглавието той допълни, че „Живак“ е заигравка с „фамилията ми, думата „живец”, както и това качество на живака като химичен елемент – когато една капчица падне на някаква повърхност, тя се пръска на хиляди парченца, но много малко ѝ трябва сама да се събере в целостта си.”

А режисьорът Димитър Стефанов подчерта, че макар и насочени към културата и живота на хората от Северозапада, пиесата и романът могат да бъдат много лични за всеки българин: „Във всеки един от нас има „Живак”, една жилка, която не го оставя”. 

„Ако ние започнем да отричаме това, което ни се е случило, ако се опитаме да го прикрием, да го стъпчем, публично да заявим, че това минало не е съществувало, то тогава кои сме?“, продължи той. 

Топло, уютно и вдъхновяващо преживяване в първата вечер на пролетта –  Димитър Живков дълго раздава автографи както на почитателите на моноспектакъла, така и онези, на които тепърва им предстоеше да се запознаят с него чрез романа, а едни вафли с „бела глазура“ чакаха само да бъдат опитани, за да запечатат спомена за събитието…

Преплитайки интимната изповед на главния герой с колоритния, на места  крайно цветущ език на Северозапада, Димитър Живков успява да създаде пъстър и цветен каламбур от портрети и сюжети, в които смехът измива болката от разочарованията и тъгите на ежедневието.

„Живак“ е шеметно забавна история, в която се оглежда истинският български дух – груб, но справедлив. Роман, който ще ви разсмее, но и ще излекува душата ви. И роман, след който с усмивка ще си повтаряте: „Я съм могу див!”

_______________

Снимки: Антон Кръстев, Creative Visual Solutio

 

Автор:
Темз Арабаджиева, ИК „Сиела"
Публикация:
22.03.2023 г. 12:32
Етикети:
Посетено:
493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/36603-izleze-zhivak-romanat-po-ednoimenniya-monospektakal-na-dimitar-zhivkov