След-и

“Свободата да избирам” в Радио Варна

Граждански проект за формиране на психоустойчива личност

“Свободата да избирам” в Радио Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Клуб “Интелект” Варна представи на 12.03.2007 г. от 18.00 ч. в Концертното студио на Радио Варна 10. и 11. брой на “Свободата да избирам” – списание за младите хора и тяхното бъдеще, което клубът издава със съдействието на различни институции, след спечелването на проекти за концепция и финансиране.


◊ ПОВЕЧЕ

Редколегията на списанието, с главен редактор Петромила Атанасова, не си поставя възпитателни цели в стил “Непременно” и “Трябва”, а интелигентно и толерантно се допитва до личности и експерти в различни области, непропускайки самите млади хора в един общ разговор между поколенията за съкровените неща, които формират личността.

Някои от авторите в двата броя на списанието представиха свои теми: Александър Асенов от Центъра за правна помощ във Варна открои аспекти на екологичното право, отнасящи се до статута на защитените зони Камчийска долина и Иракли; доц. доктор по философия Жана Рангелова направи сравнителен анализ на социологически изследвания от различни години за житейските нагласи и ценности на младите българи, Юлия Тумбаркова – директор на Природния парк “Златни пясъци” разказа за образователните екоинициативи и екомаршрути, сред които на най-голям интерес се радва интерактивният проект “Домът на Сойката”.

Актрисата от ДТ “Стоян Бъчваров” Мария Генкова сподели опита си от Литературния театър към Дома на СБП и Школата по изящно слово към Духовния център “Свети Архангел Михаил”, където със средствата на изкуството се култивира устойчиво поведение срещу психоактивните вещества. И театралният критик Сия Папазова подчерта, че изкуството, осмислило свободното време на младите, е най-добрата превенция срещу дрогата. Публиката в Концертното студио посрещна с ръкопляскания експозето й върху театралния проект “Много шум за нещо”, адаптиран за деца по Шекспировия текст “Много шум за нищо” и поставен от Катя Папазова в Детската театрална студия “Златното ключе”.
 
Елена Владова – PR и Росица Бърдарска – драматург представиха театрални работилници по Пушкин и други успешни проекти на Държавния куклен театър.

На поканата на водещата Виолета Тончева към учениците от Клуба по журналистика в СОУ “Свети Климент Охридски” да анализират чутото от възрастните, те в един глас обясниха, че родителите отделят повече време за работата, съседите и телевизията, отколкото за тях... Точно такива се оказаха – за съжаление - и резултатите от последното социологическо изследване за разпределението на дневните ангажименти на варненци, проведено от екипа на Жана Рангелова в МУ “Проф. д-р Параскев Стоянов”...

Накрая младите журналисти разказаха за своето К О РАДИО и благодариха на Радио Варна за помощта при осъществяване на радиоидеята, връчиха дори грамота, придружена с ...букетче зюмбюли.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
13.03.2007 г. 14:51
Посетено:
980
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3641-svobodata-da-izbiram-v-radio-varna