След-и

Департамент "Театър" в НБУ реализира учебен час, посветен на Сара Бернар

Мая Кисьова представи филмирани откъси от пиесата си "Моят театър. Един урок на Сара Бернар"

 

При голям интерес, с чудесни въпроси и финално вдъхновение премина един специален учебен час в Департамент "Театър" в Нов Български Университет. Пред студентите беше представен филмиран авторски прочит на откъси от пиесата на д-р Мая Кисьова "Моят театър. Един урок на Сара Бернар". Малко познатият в България френски театър на класицизма и неговата истинска звезда Сара Бернар предизвикаха интерес у младите хора, които са избрали по сърце да изучават и да направят всичко, което е по силите им, за да се реализират като актьори. Фактите от възходите и изпитанията, преживени от Сара Бернар, станаха повод за приятен разговор кое е валидно през годините за актьорската професия, колко издържлив трябва да бъде актьорът, как да привлече шанса към себе си, колко усилия са нужни, за да се задържи на високо професионално ниво.

Не на последно място - какъв трябва да бъде театралният мениджър и дали можем да се учим от Сара Бернар, която е била начело и на няколко театъра в Париж. Как се е реализирала така наречената днес "свободна практика" още по времето на Бернар, след като тя напуска Комеди Франсез.

Основен двигател на учебния час беше директорът на Университетския театър в НБУ и преподавател по актьорско майсторство в Департамента доц. д-р Ася Иванова. Нейният дебют като професионална актриса съвпада с годината 1993-та, когато в България излезе преведена книгата "Моят двойствен живот" на голямата звезда. 

Събитието се реализира със съдействието на Национален фонд "Култура", Програма "Творчески стипендии".

 

Д-р Мая Кисьова е автор на 14 пиеси, сред които три биографични: „Между ударите”, посветена на писателката Яна Язова, е номинирана в МТФ „Нова българска драма” – Шумен и  играна в Чешки център София (2004 – 2005).

На пиесата ѝ „Милост. Да играеш Ан Секстън” е присъден Плакет за драматургия в Нац. литературен конкурс „Димитър Димов” (2016).

Пиесата ѝ „Моят театър. Един урок на Сара Бернар“ е номинирана и публикувана в Сборник „Пиеси за Свободата“ на Конкурс за нова пиеса на НБУ (2022).

Автор е на книгите: „39 спирки по пътя“ (2003) и „Три луни“ (2008) - лирика; „Словесни репетиции“ (2008); „Исторически аспекти на релацията Актьор - Драматург“ (2009); „еМОрфей. Пет пиеси и един актьорски дневник“ (2013); „Майска утрин / May Morning“ – хайку (2014); „Две пиеси“ (със Св. Дичева) (2016); „Виж какво“ – роман в кадри (2017); „Театър от пясък” – театрален дизайн в хайбун (2020).

__________

Снимки: Християна Стоименова, Департамент "Театър", НБУ 

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.01.2023 г. 18:14
Посетено:
1354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/36214-departament-teatar-v-nbu-realizira-ucheben-chas-posveten-na-sara-bernar