След-и

Световноизвестната писателка Рута Сепетис обедини читатели на различни възрасти по време на срещата си в София

Авторката на бестселъри се отказва от музикалното продуценство на световни величия, за да се превърне в „пазител на изгубени истории“

 

Дългоочакваното гостуване на световноизвестната авторка на исторически романи Рута Сепетис (Сол при солта“, „Фонтани на мълчанието“, „Пепел в снега“, „Трябва да те предам“) в България кулминира в срещата ѝ с над двеста нейни запалени почитатели на 6 декември 2022 г. в първия ден от Х Софийски международен литературен фестивал

Мраморното фоайе на Национален дворец на културата приветства многобройната българска публика на различна възраст, дошла да се докосне до американската писателка от литовски произход, наричана от критиката „пазител на изгубени истории“.

Гостуването на Сепетис у нас е част от турнето ѝ в Източна Европа, което започна в Чехия и ще продължи в Румъния, където се развива действието на последния ѝ роман „Трябва да те предам“, който разказва за кървавия комунистически режим на Николае Чаушеску през 1989 г. 

Модератор на разговора по време на Х Софийски международен литературен фестивал беше журналистката Ива Дойчинова, а събитието откри писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев. Той представи Сепетис не само като писател, а като изследовател, хуманист и активист, който с думите си образова и влияе на читателите, събирайки ги с непознати за тях късчета история.

За силата и куража да познаваме и да приемаме собствената си история говори и самата Сепетис, която е дъщеря на бежанец от Литва по време на режима на Сталин. Тя сподели, че личната ѝ семейна история е това, което я е подтикнало да започне да пише исторически романи, в чийто център стои посланието винаги да държим сърцето си отворено за историите и преживяванията на другите. 

„Смятам, че правим заключения твърде бързо и съдим отсрещния, дори и да не сме запознати с историята му. А ако не познаваме нечия история, правим предположения и сами попълваме празните места, изграждайки фалшив разказ. Това създава дистанция помежду ни. Историята ни разделя в миналото, но какво ще стане, ако стигнем до момент, в който свободно можем да говорим за това? Бихме ли могли да преодолеем дистанцията помежду си? Бихме ли могли да стигнем до място, където историята тече през нас, а не стои между нас?“, сподели тя във връзка със свойството на литературата да възпитава емпатия у хората. 

В отговор на множеството въпроси, зададени от публиката, Сепетис разказа повече за процеса на писане на романите си, всеки един от които отнема повече от 5 години проучвания. Тя подчерта огромната отговорност, която чувства да предаде достоверно и до последния детайл исторически събития, на които не е била свидетел и сподели, че всеки един от образите ѝ е плод на множество интервюта и разговори с живи свидетели. 

По време на работата си по появилия се през май роман „Трябва да те предам“ писателката е интервюирала повече от 120 свидетели на режима на Чаушеску. И подчерта, че това, което е оставило най-ярка следа в съзнанието ѝ след разговорите с тези хора, е, че „Недоверието е форма на терор.“ И този терор може да бъде победен само когато му се противопоставим и говорим за това.

Преди да се посвети на писането, Рута Сепетис е работила дълги години в музикалния бизнес. Била е продуцент на легенди като Стив Вай, работила е с Bon Jovi. След това обаче решава да се посвети на литературата и връзката, която тя може да създаде между историята и младите умове.

„Литературата ражда емпатия“, сподели тя по време на разговора с Ива Дойчинова, а близо два часа след официалната част на събитието разговаря с почитателите си и раздава автографи. В центъра на всяка една от творбите на Сепетис попадат реални исторически събития, разказани през гледните точки на нейните млади герои.

Четени както от младежи, така и от възрастни в над 60 страни по цял свят, книгите ѝ се превръщат в моментални бестселъри, а по тях предстоят филмови и телевизионни адаптации. А за приноса си към образованието и съхраняването на паметта Рута Сепетис е наградена със специален орден от президента на Литва. 

Още първият ѝ роман, „Пепел в снега“, получава международно признание. Той разказва базирана на преживяванията на собствената ѝ фамилия история за ужасите, с които балтийските народи се сблъскват по време на Втората световна война при управлението на Сталин.

Втората ѝ книга „Сол при солта“, посветена на потъването на немския лайнер „Вилхелм Густлоф“ през 1945 г., става носител на медал „Карнеги“ – една от най-престижните британски награди за детска и юношеска литература. А New York Times го определя като „най-забележителната книга за 2016 г.“

„Трябва да те предам“ – най-новата ѝ книга, която излезе на български през май 2022 г., се превърна в моментален №1 бестселър на New York Times и едно от най-продаваните заглавия на Пролетния панаир на книгата у нас. В историята за края на кървавия режим на Чаушеску в Румъния през 1989 г. българските читатели ще разпознаят частица от родното минало. 

С болезнените исторически теми, които избира за свои сюжети, чувствителното си перо и вдъхновяващите си персонажи Рута Сепетис печели любовта на милиони читатели по света и превръща „скритото в историята минало в част от колективното ни съзнание“. 

 

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
07.12.2022 г. 12:29
Етикети:
Захари КарабашлиевX Международен литературен фестивалИва ДойчиноваРута Сепетиссрещиизд. Сиела
„Трябва да те предам“
„Пепел в снега“
„Фонтани на мълчанието“
„Сол при солта“
Посетено:
671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/36022-svetovnoizvestnata-pisatelka-ruta-sepetis-obedini-chitateli-na-razlichni-vazrasti-po-vreme-na-sreshtata-si-v-sofiya