След-и

Обитателите на Дома на ветераните на културата и изкуствата първи се запознаха с пиеса за Сара Бернар

Актрисата-драматург Мая Кисьова представи авторски прочит на пиесата си "Моят театър. Един урок на Сара Бернар"

 

С надежда за общо красиво духовно преживяване на 1 декември Домът на ветераните на културата и изкуствата в София прие предложението на актрисата д-р Мая Кисьова прекрасните обитатели на Дома да станат първите слушатели-зрители на авторския прочит на биографичната й пиеса за Сара Бернар. Директорът на Дома Галина Алтимирска изрази задоволство от идеята мажорната атмосфера, която създава името на голямата френска звезда на изкуствата да бъде споделена с артистите от Дома, които познават театралната история и ценят - колкото и животът да е труден - светлината на вярата, с която се създава високото изкуство.

Изключително вълнуващо, в камерно премиерно настроение, ветераните приеха аудио-прочита на текста, придружен с богат снимков материал от роли на Сара Бернар, портрети, нейни скулптури, снимки на други почетни персонажи в пиесата - Виктор Юго, Едмон Ростан, Александър Дюма-син, Дени Дидро и др. Паралелно с тях във видеоматериала са включени и съвременни снимки на театрите, в които е играла - а някои от тях е и ръководила - голямата звезда: Театър Одеон, Театр дьо ла Ренесанс, Театр дьо ла Вил, Комеди Франсез и др., направени от Мая Кисьова тази есен в Париж. За да пресъздаде по най-подходящия начин текста, авторката е създала свой "Маршрут Сара Бернар" и го е запечатала в ценни кадри. А своя текст, посветен на Сара Бернар, записва на нейния рожден ден 23 октомври.

Цялата подготовка и реализация на проекта е благодарение на подкрепата на Национален фонд "Култура" по Програма "Творчески стипендии".

Пиесата "Моят театър. Един урок на Сара Бернар" е създадена през 2020 година, като проучвателната работа на Мая Кисьова продължава 9 месеца. Тя успява да се "срещне" с интригуваща книга на Сара Бернар, която идва в България от Университетската библиотека в Базел по линия на международния книгообмен на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "The Art ot The Theatre" е публикувана през 1924 г., след смъртта на Сара Бернар, и съдържа записки, които тя е диктувала на своите сътрудници в последните три години от живота си. Тези записки са адресирани до младите студенти от Националната Консерватория за драматично изкуство в Париж и представят опита, съветите, становищата на Сара Бернар за театралното изкуство. Тази ценна книга, все още непреведена в България, вдъхновява Мая Кисьова да създаде драматургичен материал, в който главната героиня Сара говори от първо лице и отправната точка на разказа й е именно нейният театър, нейното виждане за професията на актьора.

Интересно съвпадение е, че през същата 1924 г. излиза и книгата на К. С. Станиславски "Моят живот в изкуството".

Пиесата "Моят театър. Един урок на Сара Бернар" е номинирана в Конкурс за нова пиеса на НБУ и е публикувана в Сборник "Пиеси за Свободата" на университетското издателство на НБУ' 2021 г.

Приятен и високопрофесионален разговор увенча събитието в Дома на ветераните на културата и изкуствата. Още едно потвърждение колко много опит, ценни съвети и точна оценка имат тези наши съвременници, които е добре да посещаваме по-често и да споделяме света с тях.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
04.12.2022 г. 12:31
Посетено:
795
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/35994-obitatelite-na-doma-na-veteranite-na-kulturata-i-izkustvata-parvi-se-zapoznaha-s-piesa-za-sara-bernar