След-и

Обитателите на Дома на ветераните на културата и изкуствата първи се запознаха с пиеса за Сара Бернар

Актрисата-драматург Мая Кисьова представи авторски прочит на пиесата си "Моят театър. Един урок на Сара Бернар"

Обитателите на Дома на ветераните на културата и изкуствата първи се запознаха с пиеса за Сара Бернар: 1
Обитателите на Дома на ветераните на културата и изкуствата първи се запознаха с пиеса за Сара Бернар: 2
Обитателите на Дома на ветераните на културата и изкуствата първи се запознаха с пиеса за Сара Бернар: 3

 

С надежда за общо красиво духовно преживяване на 1 декември Домът на ветераните на културата и изкуствата в София прие предложението на актрисата д-р Мая Кисьова прекрасните обитатели на Дома да станат първите слушатели-зрители на авторския прочит на биографичната й пиеса за Сара Бернар. Директорът на Дома Галина Алтимирска изрази задоволство от идеята мажорната атмосфера, която създава името на голямата френска звезда на изкуствата да бъде споделена с артистите от Дома, които познават театралната история и ценят - колкото и животът да е труден - светлината на вярата, с която се създава високото изкуство.

Изключително вълнуващо, в камерно премиерно настроение, ветераните приеха аудио-прочита на текста, придружен с богат снимков материал от роли на Сара Бернар, портрети, нейни скулптури, снимки на други почетни персонажи в пиесата - Виктор Юго, Едмон Ростан, Александър Дюма-син, Дени Дидро и др. Паралелно с тях във видеоматериала са включени и съвременни снимки на театрите, в които е играла - а някои от тях е и ръководила - голямата звезда: Театър Одеон, Театр дьо ла Ренесанс, Театр дьо ла Вил, Комеди Франсез и др., направени от Мая Кисьова тази есен в Париж. За да пресъздаде по най-подходящия начин текста, авторката е създала свой "Маршрут Сара Бернар" и го е запечатала в ценни кадри. А своя текст, посветен на Сара Бернар, записва на нейния рожден ден 23 октомври.

Цялата подготовка и реализация на проекта е благодарение на подкрепата на Национален фонд "Култура" по Програма "Творчески стипендии".

Пиесата "Моят театър. Един урок на Сара Бернар" е създадена през 2020 година, като проучвателната работа на Мая Кисьова продължава 9 месеца. Тя успява да се "срещне" с интригуваща книга на Сара Бернар, която идва в България от Университетската библиотека в Базел по линия на международния книгообмен на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "The Art ot The Theatre" е публикувана през 1924 г., след смъртта на Сара Бернар, и съдържа записки, които тя е диктувала на своите сътрудници в последните три години от живота си. Тези записки са адресирани до младите студенти от Националната Консерватория за драматично изкуство в Париж и представят опита, съветите, становищата на Сара Бернар за театралното изкуство. Тази ценна книга, все още непреведена в България, вдъхновява Мая Кисьова да създаде драматургичен материал, в който главната героиня Сара говори от първо лице и отправната точка на разказа й е именно нейният театър, нейното виждане за професията на актьора.

Интересно съвпадение е, че през същата 1924 г. излиза и книгата на К. С. Станиславски "Моят живот в изкуството".

Пиесата "Моят театър. Един урок на Сара Бернар" е номинирана в Конкурс за нова пиеса на НБУ и е публикувана в Сборник "Пиеси за Свободата" на университетското издателство на НБУ' 2021 г.

Приятен и високопрофесионален разговор увенча събитието в Дома на ветераните на културата и изкуствата. Още едно потвърждение колко много опит, ценни съвети и точна оценка имат тези наши съвременници, които е добре да посещаваме по-често и да споделяме света с тях.

 

Автор: Организаторите
04.12.2022 г. 12:31
Посетено: 489
Етикети: Национален фонд "Култура", Мая Кисьова, Сборник "Пиеси за свободата", Конкурс за нова пиеса на НБУ, "Моят театър. Един урок на Сара Бернар", авторски прочит, Галина Алтимирска, биографична пиеса, Дом на ветераните на културата и изкуствата
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/35994-obitatelite-na-doma-na-veteranite-na-kulturata-i-izkustvata-parvi-se-zapoznaha-s-piesa-za-sara-bernar