След-и

Празничен концерт на Русенска митрополия събра стотици русенци за Деня на християнското семейство

Тържественият концерт, посветен на големия християнски празник, се проведе в зала „Европа“ на Доходното здание

 

Празничен концерт на Русенска митрополия събра стотици русенци за Деня на християнското семейство

Тържествен концерт, посветен на големия християнски празник Въведение Богородично, отбелязван още като Ден на православната християнска младеж и семейство, се проведе в зала „Европа“ на Доходното здание. Събитието бе организирано от Русенска света митрополия, а инициативата на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум превърна тържеството в общоградски празник.

На концерта присъства и кметът на Община Русе Пенчо Милков, който поздрави домакина на празничното събитие и приветства всички участници и стотиците присъстващи в залата. „Денят на християнското семейство е повод да се замислим и да отворим душите и сърцата си за добротата, която в днешно време ни е по-нужна от всякога. Нека по-често се обръщаме към християнските добродетели и учим децата си да бъдат благочестиви, както и никога да не забравяме, че семейството е свято. То е основата, върху която лежи човешката нравственост, благополучие и развитие“, подчерта Милков и допълни, че семейството е като огънче, което трябва внимателно и грижовно да се съхрани и опази от ветровете и бурите на живота.

Празничната част на концерта продължи с църковно песнопение на Митрополитския хор „Св. Димитър Басарбовски“, а след тяхното изпълнение най-малките участници от детските градини „Пинокио“, „Здравец“, „Чучулига“ и „Приказен свят“ от с. Николово зарадваха присъстващите със своите танци, песни и стихотворения. Детско-юношеският хор „Св. Георги Победоносец“ с диригент Мина Влайкова изпълни песнопения, с които наелектризира залата, а след тях учениците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ направиха своеобразна разходка из българския фолклор с няколко народни песни.

В концертната програма се включиха деца от пет русенски училища, а в края ѝ танцьорите от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Здравец“ при ОБДЦКИ представиха изпълнения на народни танци.

Концертът, посветен на Въведение Богородично, завърши със слово на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, който поздрави участниците и всички присъстващи и им предаде както своето благословение, така и благодарности към децата за положените усилия да покажат своя талант.

 

Автор:
Иван Стефанов, Община Русе
Публикация:
22.11.2022 г. 16:43
Етикети:
Въведение БогородичноРусеПразничен концерт
Ден на православната християнска младеж и семейство
Русенска митрополия
Посетено:
476
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/35908-praznichen-kontsert-na-rusenska-mitropoliya-sabra-stotitsi-rusentsi-za-denya-na-hristiyanskoto-semeystvo