След-и

Чешка музика в Русе

Камерна музика от Дворжак и Яначек

◊ СЪБИТИЕТО

Сред концертите от камерния цикъл на ОФД, Русе през сезона се открои премиерната „Вечер с музиката на Чехия” на струнния квартет „Черкин” и сопраното Виолета Шаханова.

Цикълът предложи и други интересни програми („Испанска музика” с мецосопраното О. Михайлова и „Руска песенна вечер” с басбаритона Пл. Бейков), които привлякоха вниманието на меломаните, но този концерт имаше най-голям успех.


◊ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНЦЕРТА
 
Съставител и водещ бе виолончелистката Богдана Пенева, близо 40 години солист и концертмайстор на Русенската филхармония, изпълнител с големи възможности и заслуги към музикален Русе. Сред безспорните й успехи у нас и в чужбина бих посочил на първо място майсторската й интерпретация на Дворжаковия концерт. Чешкият класик, без съмнение, е сред любимите й автори, затова беше избрала неговия Американски струнен квартет.

Новият русенски квартет, приел името на родения в този град Георги Златев-Черкин, е всъщност продължител на доскоро съществуващия квартет „Пристис” към едноименното Студио за музика, основано от Богдана Пенева и Огнян Стамболиев. В нелекия в инструментално и интерпретационно отношение опус на Дворжак съставът показа една добра спятост, определен стремеж към единство на звукоизвличането, към характерния щрих на автора.

Много приятно впечатление у слушателите, изпълнили докрай камерната зала „Култура”, остави и интерпретацията на „Идилия” от Леош Яначек (първо изпълнение у нас) - един рядко красив ранен опус на музикалния гений от Моравия, която прозвуча поетично и вълнуващо. Между двата инструментални ансамбъла органично се вплете цикълът „Библейски песни” от Дворжак, по старочешкия превод на Светото писание от епохата на Ян Хус (също премиера за България!).

Изпълнителка с вкус и голям опит в камерния жанр, Виолета Шаханова показа и този път високата си класа на певец - музикант и артист. Повече от три десетилетия, освен че играе с успех на сцената, Шаханова се изявява и на концертния подиум, като ни представя различни по стил и характер автори – от Х. Шютц, Хендел и Перголези до Шостакович, Енеску, Хелмшрот. И винаги на равнище, достойно за тези проблемни автори.

Деликатната клавирна партия на цикъла от Дворжак преодоля успешно дебютиращата в камерния жанр, оперна пианистка Наталия Радославова.
Автор:
Методи Захариев
Публикация:
04.03.2007 г. 19:15
Етикети:
Посетено:
687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3587-cheshka-muzika-v-ruse