След-и

Иван Панкев ни разведе из „България нашир и длъж“ на премиерата на новия си албум

Новата книга с пътеписи от популярния пътешественик и фотограф представиха Ивайло Атанасов и Боян Шейтанов

 

Истинско авантюристично преживяване се разигра на премиерата на новата книга от пътешественика Иван Панкев на 20 октомври 2022 г.

Авторът на „Планините на България“ представи новия си албум с 31 маршрута и 242 фотографии от „България нашир и длъж“ в софийската книжарница Greenwich Book Center, която малко след 18:00 ч. приветства десетки любители на природата, дошли да почерпят нови идеи за приключения.

Опитни гидове през бодливите пътеки и несъществуващите маркировки на изданието бяха планинският водач Боян Шейтанов и ултрамаратонецът Ивайло Атанасов.

Събитието откри маркетинг и PR директорът на издателство „Сиела“ Темз Арабаджиева, а  малко след това планинският водач Боян Атанасов разказа малко повече за Иван Панкев като олицетворение на писателя и пътешественика, обходил не само България, но и света нашир и длъж.

 „Надявам се с нещата, които ще прочетете в книгата, да видите не само най-северната, най-източната, най-южната и най-западната точка на България, а и тази, която на вас най-много ви харесва“, изтъкна той пред събралата се публика по повод втората книга на Панкев

„Тази книга е за вас, ако искате да се насладите на качествена фотография от близки и далечни места. В цялото това пътешествие Иван ще ви води с неподправен хумор и стил на документалистика, които ще ви направят част от това приключение заедно с него, семейството му и приятелите му.“, допълни той.

Ултрамаратонецът Ивайло Атанасов, споделил много от пътешествията на Иван Панкев, разкри своите впечатления за „България нашир и длъж“ като пътепис: „Пътеписът, сам по себе си, е история. Той не е наръчник, който да те заведе някъде. Той е история, която да те покани да съпреживееш това, което авторът е преживял. И ми се струва, че в лицето на Иван вече можем да говорим за българския Бил Брайсън, който да опише и най-невероятните и страшни събития по забавен начин.

А на въпроса защо изданието, в чиято анотация пише, че Иван Панкев „слиза от планинските първенци“, започва с изкачване на вр. Мусала и завършва с вр. Ботев, самият автор сподели:

„Колкото и да се стремях да направя книгата по-балансирана и по-разнообразна, планините винаги са  били най-голямата ми любов.“

В края на вечерта Боян и Ивайло подложиха Иван на истинско изпитание – той трябваше да познае за кое място се отнася прочетения от тях откъс... Завършил с почти пълно отличие, трогнатият автор се отблагодари за думите на тях и на уважилите събитието с невлязъл в книгата откъс, прочетен от неговата съпруга Татяна.

Какво е чувството да пропътуваш целия български участък на река Дунав – от устието на река Тимок до Силистра – с дървен сал? Къде свършва българският Камино? Къде се намират Малкият и Големият рай у нас? Коя е новата най-западна точка на България и защо дълги години сме си мислели, че това е връх Китка?

В „България нашир и длъж“ Иван Панкев повдига завесата на тези и още много въпроси и насочва интереса на своите читатели към някои по-слабо известни, но все така красиви кътчета на родната ни природа.

 

Автор:
Темз Арабаджиева
Публикация:
21.10.2022 г. 14:02
Посетено:
651
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/35654-ivan-pankev-ni-razvede-iz-balgariya-nashir-i-dlazh-na-premierata-na-noviya-si-album