След-и

Галин Никифоров представи „Черна светлина“ в София

Новата книга от автора на „Лисицата“ и „Тяло под роклята“ представиха Алек Алексиев и Елена Борисова

 

Галин Никифоров представи „Черна светлина“ в София

В общ празник се превърна срещата на писателя Галин Никифоров с неговите читатели на 13 октомври 2022 г.

Никифоров, който от години живее в Добрич, пристигна в столицата, за да представи романа си „Черна светлина“, а събитието се състоя в co-working пространството Missia23, а невидимата връзка между думите на писателя и почитателите на творчеството му се изплете през думите на талантливия актьор Алек Алексиев, който прочете откъс от книгата.

 „Неговите романи се посрещат винаги с огромно вълнение в редакцията ни. И запалва клечката кибрит да търсим най-добрите версии на собствените си думи за тях“, каза главният  редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев.

Гл. ас. д-р Елена Борисова от Института за литература към Българската академия на науките представи своя прочит на книгата и сподели: „Да се грижим с отдаденост, топлина и любов за човешката душа. По деликатен начин историята насочва вниманието към човешката природа, но не за да я коригира, а да търси диалог с нея.“

„Моите герои в голямата си част са трансгресивни. Прекрачвам определени граници без да бъдат съдени по стандартния черно-бял начин. С книгите си никога не чета морал на читателите, а просто се опитвам да разкажа достатъчно убедително самата история, за да убедя читателите си, че понякога има различен ракурс към нещата, които стават пред очите ни. Ние винаги сме свикнали да разсъждаваме над това кое е справедливо и кое – не. Обаче за мен винаги е имало нещо над това“, сподели самият Галин Никифоров на въпрос откъде идва заглавието на романа.

„Черна светлина“ е много добра метафора на човешката душа. Защото и човешката душа никой не я е виждал, така както никой не е виждал черна светлина. От друга страна черната светлина може да бъде много полезна, например в медицината, но и много смъртоносна. По същия начин човешката душа е черна светлина. Тя може да бъде изпълнена със светлина, но може да бъде и чудовищно разрушителна и черна.

В уюта на вечерта десетки бяха читателите, които отнесоха думите на писателя със себе си.

„Черна светлина“ е суров, но същевременно деликатен и болезнен прочит на темата за преодоляването на загубата и намирането на сила да се помириш с миналото. Това е книга за бащинството, за провала и за загубата. За отмъщението и за надеждата, че дори и счупен, някой ден светофарът на живота може би отново ще свети в зелено.

Галин Никифоров е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. Автор е на романите „Умерено нежно”, „Добро момче”, „Фотографът”, „Лятото на неудачниците”, „Лисицата”, „Тяло под роклята“. Отличен е с наградата „Роман на годината” за „Лятото на неудачниците”, а през 2011 г. печели националната награда „Елиас Канети” за романа „Къщата на Клоуните”. По новелата му „Нощта на мечтите“ през 2011 г. е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.

 

Винаги съм харесвал израза „черна светлина“ не само защото е привиден оксиморон, нито защото е онази загадъчна част от спектъра, която трепти в невидимото. Става дума за друго пристрастие и друг смисъл… Става дума за това, че за мен черната светлина е най-добрата метафора на човешката душа, която си представям като едно меко черно кълбо, чиито дълбини просветват едва-едва. Защото в нея има и Мрак, и Светлина.

Галин Никифоров, „Черна светлина“

 

„Черна светлина“ е реалистична, сурова, мъжка, но и пълна с чувствителност и доброта книга.

Веселина Седларска

_____________________

Снимки: Николай Илиев, Creative Visual Solution

 

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
14.10.2022 г. 13:33
Посетено:
689
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/35607-galin-nikiforov-predstavi-cherna-svetlina-v-sofiya