След-и

Откриха пътуващата изложба „Фонтан на изкуството“ в София

Пловдив, Варна, Бургас и Русе ще са другите дестинации на медитативните картини на Шри Чинмой

 

Откриха пътуващата изложба „Фонтан на изкуството“ в София

Посланикът на Индия Санджай Рана, председателят на индологическа Фондация „Изток-Запад“ Йорданка Боянова, легендарната българска журналистка Даниела Кънева и още десетки гости присъстваха на представянето на нюйоркската колекция картини с цветове и форми от висша реалност на автора Шри Чинмой. Експозицията включва няколко отделни жанра с 85 оригинални картини на „Птици-души“, излагани в Лувъра, и 9 репродукции на акрилни картини „Джарна Кала“. Със сигурност всички присъстващи усетиха дълбокото послание от художника, което има за цел да вдъхнови и извиси наблюдаващия.

Изложбата с посланието "Фонтан на изкуството" ще е открита за посетители през периода 11.10. – 18.10.  с вход свободен в емблематичната галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5. Единствената по рода си експозиция,  която събира рядко пътуващи експонати на художника Шри Чинмой, ще посети още градовете Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Като фон на изложбата през цялото време ще звучи приятна медитативна музика. За едно неповторимо изживяване, организаторите са посветили всеки ден на различна добродетел в човешкия живот.

В духа на приятелско гостоприемство, с който се отличават събитията на Шри Чинмой център, на разположение на посетителите ще има личен гид, който е готов да разкаже за характера на медитативните картини и да сподели любопитни подробности за творбите на автора.

Шри Чинмой не се отъждествява с определена школа в живописта или със специфичен метод, защото изкуството му е много спонтанно, без продължително обмисляне. Творбите му са непретенциозни и не разчитат на похвати, за да въздействат на другите. По-скоро Шри Чинмой използва езика на изкуството, за да изрази това, което идва отвътре, и със сигурност може да се отбележи, че той си служи с този език красноречиво, предавайки на зрителите същността на произведенията си.

Колекции от многобройните картини на автора са показвани в самостоятелни изложби в Карнеги Хол – Ню Йорк, Харвардски университет – Бостън, Лувъра – Париж, галерия „Свят на единството“ – Цюрих, градска галерия Шинджуку – Токио, сградата на Секретариата на ООН – Ню Йорк и много други.

 

Повече за програмата и изкуството на Шри Чинмой: art.srichinmoy.bg

Автор:
Организаторите
Публикация:
14.10.2022 г. 12:34
Посетено:
611
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/35605-otkriha-patuvashtata-izlozhba-fontan-na-izkustvoto-v-sofiya