След-и

Изложба на калиграфия, хайга и сумие „Полъх от Изтока“

Дни на японската култура в България

Изложба на калиграфия, хайга и сумие „Полъх от Изтока“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 5 септември 2022 г. в Арт салона на Радио Варна в рамките на 33. Дни на японската култура в България бе открита изложба на калиграфия, хайга и сумие "Полъх от Изтока".

Събитието бе организирано от Български хайку съюз с подкрепата на Японското посолство в България и Клуб "Приятели на Япония". Бяха представени творбите на четирима творци от БХС, изкушени от източната четка и туш - Александър Телалим, Венелина Петкова, Николай Пенчев и Детелина Тихолова. Изложбата бе открита от Зорница Харизанова, дългогодишен секретар на Български хайку съюз и бе посрещната с изключително силен интерес от страна на гостите и жителите на морската столица. Откриването на изложбата бе съпътствано от музикален
поздрав - запис на японската песен "Сакура" в изпълнение на Диляна Георгиева, председател на БХС, в съпровод на проф. Галина Апостолова, четене на хайку от двуезичната антология "Морето" (включваща 120 хайку от 60 български автори), демонстрация и работилница по сумие с водещи Детелина Тихолова и Венелина Петкова.

Повече за изложбата, както и за Дните на японското изкуство във Варна можете да научите от интервюто на Мартин Николов с организаторите.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
30.09.2022 г. 15:31
Посетено:
529
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/35514-izlozhba-na-kaligrafiya-hayga-i-sumie-polah-ot-iztoka