След-и

Международен джазов фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Фестивал в развитие – ново място и утвърдени стандарти

Международен джазов фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец

 

Международен джазов фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец

„Този фестивал много бързо доби популярност и излезе далеч от границите на България и Европа и придоби в годините международен статут. Сцената на фестивала в Банско беше предпочитано място за изява както на български, така и на много международни звезди на джаза. След кончината на моя съпруг през 2020 г. пред нас – неговите наследници, стоеше изключително важен въпрос за решаване – каква да е съдбата на фестивала. Нашето решение като наследници е еднозначно – фестивалът трябва да продължи своето развитие и трябва да продължи своето съществуване. Но той трябва да бъде изпълнен с ново съдържание, с нов смисъл. Ето защо напълно морално оправдано фестивалът ще носи вече името на своя създател, а именно – Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“. Това са думи на директора му д-р Татяна Илиева при откриването му на новото курортно място - домакин в бъдеще ще бъде Боровец. Каквито и обстоятелства да са наложили тази промяна в дестинацията му, първите два дни (откри се на 5, а ще бъде до 9 август) показаха, че името на Доктора и паметта за него са притегателни за музиканти и публика, и след първите две и половина десетилетия в Банско, тук той също може да бъде у дома си при положение, че прилага създадените от основателя си високи критерии и стандарти за качество.

След официалната част на откриването и приветствието на Президента г-н Румен Радев, музикалният старт на феста бе поверена на традиционния участник - Биг бенд „Благоевград“ с диригент Борис Янев. Солисти бяха също многократните фестивалци Васил Петров, Христина Кацарска и Надя Тончева в пъстра програма, показала различни стилове и произведения за пълноценно представяне на вокалистите и солистите на бенда, а с „Killing me softly” бе почетен и самоковецът Рупето (без време отишлия си джаз пианист Румен Тосков). Обновеното преди три години трио на Влатко Стефановски също представи любимеца на българската публика в най-добра светлина (в компанията на сина му Ян Стефановски на барабаните и бас китариста Иван Кукич). В неподражаемия си от последните години стил, не съвсем загърбил амплоато си на основател и фронтмен на легендарната македонска рок-група „Леб и сол“, Влатко филигранно преплете биртуозните си рифове с джаз-етно-уърлд елементи на балканска основа („Македонско девойче“, „Gipsy song“, "Йовано, Йованке" и др.). Следваше представянето на последния албум „Inspirada“ на бразилската боса нова певица Розалия де Соуза, с впечатляващите си музиканти и сола на саксофона и пианото. Вдъхновяващо бе едно 6-минутно видео на финала на първата вечер – то ни върна към бляскавите фестивални вечери от минали години и към мъдрите слова и обаянието на широко скроената личност на Доктора.

На 6 август бе и представянето на книгата „Доктор Джаз: д-р Емил Илиев или изкуството да лекуваш музика, която следва да се „чете не като биография, а като приказка“ - сподели тогава авторката д-р Илиева. Препълнената зала и изказаните  мисли показаха още веднъж, че се върви плътно след името, идеите и делото му. Там бе обявена и специалната награда „ПроКултура“ на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), с която се удостоява посмъртно Доктора за приноса му в насърчаването на достъпа на младите хора до култура, която ще бъде връчена на 12 август в Бургас. Като част от съпътстващата програма детската секция на фестивала същата сутрин бе водена от певицата Петя Станчева. А втората фестивала вечер бе поделена между интересни музикални контрасти. Квинтет MYX’D като необичайна комбинация от класически инструменти (Смиляна Лозанова и Юлиян Стоянов – цигулка, Димитър Московски – кларинет, Кристиян Чернев – виолончело и Мирослав Георгиев – пиано) предложиха „ear friendly” програма, търсеща директен път към масова и разнородна публика – точно такава бе тя на пространството пред хотел „Рила“. След това спокойно и естетско музикантско преживяване избухна вулканът на сръбските гости от „Кал Бенд“, изпратени от братския фестивал „Нишвил“ в Ниш. Виртуозна цигулка, бравурен акордеон, вокал, който с лекота преминава от циганската песен към блуса и от метален тембър към баладична мекота и страст – тази амалгама не остави безучастни зрителите. И без подканянията на бенда те се отдадоха тялом и духом на танците и музиката в балкански, джипси и суинг стилове, така успешно забъркани от тези прекрасни музиканти, прескочили далеч в майсторството си и признанието им югоизточния ъгъл на Европа.

Със сигурност и следващите дни до края гарантират високо фестивално ниво с участници като Мишо Йосифов, синът на Боб Марли - Джулиан, солистите на Биг бенда на БНР с Антони Дончев, Александров рагтайм бенд, Красимир Желязков, Юнгсу Чой от Южна Корея и др. Заявката на новото място  е сериозна, Докторът има роднини, съмишленици и последователи за продължаване на делото му – остава само да пожелаем на добър час на фестивала на новото място и да очакваме нов тласък в развитието на фестивалния ни туризъм.

 

Проф. д-р Момчил Георгиев –
член на Асоциацията на американските джазови журналисти


Автор:
Публикация:
08.08.2022 г. 11:24
Етикети:
книгафестивалнаграда „Д-р Емил Илиев“Боровецмузикаджаз
Международен джазов фестивал "Д-р Емил Илиев“
Посетено:
805
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/35203-mezhdunaroden-dzhazov-festival-d-r-emil-iliev-v-borovets