След-и

Международен интерес към изложбата “Спасена пролет” на художници от Украйна

Творбите блеснаха в нова светлина в Галерия “Тунела” на Държавния културен институт - Културен център "Двореца" в Балчик

Творбите на украински художници от проекта "Спасена пролет" блеснаха в нова светлина, аранжирани в Галерия “Тунела” на Държавния културен институт - Културен център "Двореца" в Балчик. Върху старинните каменни стени те заживяха нов живот и веднага бяха оценени от пъстрата международна публика от румънски и български туристи. Откриването на изложбата на 21 юни бе посрещнато с интерес от медиите и от активната публика, беше уважено от украинци, румънци и от чешкия живописец Петр Хайдила, който има изложба в друга галерия в комплекса.

Юлия Павлова от Одеса донесе специално за вернисажа в Балчик нови творби - колиета от рапани, събрани край морето на курорта Свети Константин и Елена и Варна. Младата артистка, създател на изкуство от естествени материали, е една от деветте украински участнички в "Спасена пролет". Те бяха издирени и поканени от арт мениджъра Нина Локмаджиева, създател на новото арт пространство на Варна Зона “Нира Арт”.

"За нас е важно да бъдем съпричастни и да подадем ръка на този проект в трудните за украинците времена", каза Жени Михайлова, директор на Двореца Балчик.

"Това, което е нужно на артиста, е възможността да твори, да се изразява чрез своето изкуство. Ето защо събрахме украинските художници, потърсили убежище у нас, предоставихме им материали и им дадохме посоки за творчество. Идеята е да пресъздадат българските места и гледки, които ги впечатляват, по своя начин - със средствата на академичната украинска живопис и на украинското съвременно изкуство. Резултатът ще ви изненада" - каза на откриването Искра Сотирова, журналист и PR практик.

Зрителите с радост сочат любими места, пресъздадени в картините - вилната зона край Кранево, кривото дърво в Морската градина на Варна, букет като фоайерверк в глинен съд от Балчик. Изключителният рисунък на професионалните украински художници е откритие за българската публика. Техните находки и творчески инвенции - също.

Журналисти наобикалят Юлия Павлова и започват да я разпитват за живота й преди и сега, за плановете й, за това как преживява тези трагични събития. "Старая се да не мисля за пребиваването си в България като за бягство, а да гледам на него като на пътешествие. Време, в което да опозная нови хора и нови места", споделя тя. Бърза да изрази възхитата си от екзотичния изглед на Двореца, потънал в рози и зеленина, от особения цвят на морето в началото на лятото.

И да, подарете си това приключение - да се потопите отново в красотата на Двореца в Балчик и да видите изящните, ярки и майсторски изпълнени живописни творби и обекти от "Спасена пролет". Техните автори са Алина Храпчинска, Алла Хмел и Галина Хмел, Елена Вороненко, Марина Доброволска, Наталия Захарчишина, Наталия Овчаренко, Татяна Дердей, Юлия Павлова.

Гостуването на изложбата “Спасена пролет” в Балчик нямаше да бъде възможно без сърцатата подкрепа на артистите и колегите, които направиха поредица от приятелски жестове към проекта на “Нира Арт”. Благодарности за арт материалите на “Лорка”, за посветеността на Антония Ценова, Надежда Алексиева, Искра Сотирова, Наталия Вучкова, на Лилиана Драганов от домакините в Двореца, специални благодарности за творческото раздаване на Юлия Павлова в един от най-тежките мигове в живота й. Тази приятелска енергия задължава да мислим за развитието на идеята. А изложбата може да бъде видяна в Галерия “Тунела” на Двореца Балчик до 30 юни. Желаем ви вдъхновяващи срещи с изкуството на украинските художнички и с красотата на Белия град!

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events

https://www.facebook.com/dvoreca

Зона “Нира Арт”: https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art

www.ArtVarna.net 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
24.06.2022 г. 08:45
Етикети:
Зона "Нира Арт"Нина Локмаджиева
Галерия Тунела на Двореца в Балчик
"Спасена пролет"
Посетено:
813
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/34983-mezhdunaroden-interes-kam-izlozhbata-spasena-prolet-na-hudozhnitsi-ot-ukrayna