След-и

„Хората на Путин“ от Катрин Белтън – образът на руския президент през делата на неговите послушни марионетки

Огромен интерес към българското издание на журналистката Катрин Белтън още с появата му в книжарниците

 

„Хората на Путин“ от Катрин Белтънобразът на руския президент Владимир Путин през делата на неговите послушни марионетки

Oще със самото си излизане на български език книгата „Хората на Путин“ от журналистката и бивш кореспондент в Москва Катрин Белтън, в която тя документира смайващото заграбване на властта и превземането на правосъдната система от страна на Владимир Путин и неговите колеги и приближени,  се превърна в абсолютен бестселър. Първият тираж на изданието е почти изчерпан, вече е подготвен втори, а лошото време не спря желаещите да присъстват на премиерата на изданието, състояла се на 10 юни (петък) в Литературен клуб Перото.

Участници в събитието бяха проф. Тодор Тагарев, доц. Георги Лозанов и създателят на поредицата „Власт и отговорност“ Свилен Спасов, а модератор на разговора беше журналистът Асен Григоров.

„Хората на Путин“ е журналистическа книга с елементи на историческа такава. Разликата, както знаем, между история и журналистика е, че историята е разказ за вече станалото. Докато журналистиката е разказ за ставащото, докато то става и затова може да му повлияе“, изтъкна доц. Георги Лозанов и добави: „Когато на дъното на човешката личност не стои абсолютната норма „не убивай“, оттам нататък това е безмилостен човешки екземпляр. И когато в такъв човешки екземпляр попадне власт, и то безконтролна, започва една поредица от разрушения. Тази книга фактически представя огромните разрушения и поглъщания, които представляват властта на Путин.

 Проф. Тодор Тагарев добави, че образът на руския президент се „изчиства“ чрез интервютата, разследванията и личните наблюдения на авторката, описани в изданието. „Нещо, което Путин сам заяви много ясно в последните години, но авторката много по-рано е уловила, е, че за него най-голямата трагедия на XX век е разпадането на Съветския съюз. В изданието Катрин Белтън споменава и вкоренена параноя и липса на емпатия в Путин като човек“.

Свилен Спасов, създателят на поредицата „Власт и отговорност“, част от която е и книгата на Белтън, разказа малко повече за съдбата на книгата и изтъкна, че българският е третият превод в света: „Книгата излиза през април месец 2020 г. Моят първи разговор с Катрин Белтън беше есента 2020 г. по скайп. И тя се развълнува, че след Великобритания и САЩ това е третата държава, в която се издава нейната книга“. Спасов допълни, че срещу журналистката се водят дела заради написаното в „Хората на Путин“ и изтъкна, че такива срещи и книги са сигнал, че е време обществото ни да спре да се снишава. Защото снишеният човек е изгубен.

В „Хората на Путин“ носителката на знаковата награда за защита на човешките права на името на руския адвокат Сергей Магнитски през 2021 г. Катрин Белтън  представя факти, философия, идеология, стратегии, детайлно описани престъ­пни действия и схеми, информация, събрана от хиляди разговори със стотици хора в продължение на седем години.

След публикуването на книгата през 2020 г. милиардерите Роман Абрамович, Пьотр Авен, Михаил Фридман, Игор Сечин атаку­ваха в съда издателството и авторката на книгата, но като следствие книгата не бе толкова променена, колкото допълнена с няколко паса­жа за тяхната гледна точка, която се свежда до отричане.

От Москва до Лондон, от Швейцария до Бруклин, от Париж до София – навсякъде могат да бъдат открити хората на Путин: приказно богати, наглед недосегаеми, послушни марионетки на властелина на Кремъл.

 

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
13.06.2022 г. 12:31