След-и

110 години от рождението на бележития български юрист Живко Сталев бяха отбелязани с две нови издания

Близки, колеги и ученици се събраха, за да почетат професора, от който всички български юристи продължават да се учат

 

В навечерието на 110-ата годишнина от рождението на един от най-знаковите български юристи на XX век – проф. д.ю.н. Живко Сталев – негови колеги, близки и ученици се събраха за възпоменателна среща.

Събитието се състоя на 16 май от 18:00 ч. в сградата на Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), на който проф. Сталев е дългогодишен председател. Издателство „Сиела“ представи новите издания на два от най-бележитите му трудове – „Сила на пресъдено нещо в гражданския процес“ и „Нормативната сила на фактическото“.

Участие в разговора, посветен на живота и професионалните успехи на проф. Сталев, взеха синът му – известният юрист и дипломат Стоян Сталев, проф. Васил Мръчков, бивш директор на Института по правни науки към БАН, проф. Иван Тодоров, председателят на Арбитражния съд към БТПП – дългогодишният върховен съдия и бивш член на Конституционния съд Благовест Пунев, председателят на БТПП Цветан Симеонов, зам.-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Търговската колегия Евгений Стайков и арбитърът Станимир Цоцов.

Проф. Васил Мръчков сподели, че „Човек е жив, докато е в паметта на хората, в паметта на читателите. Проф. Сталев продължава да живее с това, което написа“. Той припомни на присъстващите, че проф. Сталев е автор на първия Граждански процесуален кодекс, заедно със своя учител проф. Димитър Силяновски, на когото остава признателен до края на живота си. 

„Нормативната сила на фактическото“ е венец на неговото творчество. Това е сериозен философски труд, в който проф. Сталев свързва правото с психологическите усещания – защото правото има психическо битие, а не само нормативно“, припомни Благовест Пунев за философските възгледи на проф. Сталев и изтъкна огромния му принос към възвръщането на интереса към философията на правото. 

Евгений Стайков, който дълги години познава проф. Сталев и семейството му, разказа, че той е бил „Прекрасен човек, когото беше удоволствие да слушаш. Не познавам друг, който да може толкова ясно и увлекателно да защитава тезите си“.

Цветан Симеонов подчерта основополагащия принос на проф. Сталев към арбитража у нас с думите: „Благодарение на него още през 1988 г. беше приет Законът за международния търговски арбитраж. Държави с големи претенции, като Австрия, го направиха 15 години по-късно. Очевидно е, че е имал визия за години напред“. 

Арбитърът Станимир Цоцов илюстрира взискателността и прецизността на професора с лична история. Той разказа как преди 30 години, когато поел първото си дело в АС на БТПП, вечерта телефонът в дома му позвънил и той дълго отговарял на въпросите на проф. Сталев. А след това съпругата му го попитала: „Ти на изпит ли беше?“.

Стоян Сталев напомни любимата максима на баща си – „Когато боговете искат да накажат някого, го лишават от чувство за мярка“ и подчерта именно колко важно е чувството за мярка в сложната геополитическа ситуация, в която света се намира в момента. 

Той благодари на издателство „Сиела“, които са постоянен издател на книгите на проф. Сталев в последните години, за преиздаването на  „Сила на пресъдено нещо в гражданския процес“ и „Нормативната сила на фактическото“ в чест на годишнината от рождението му. Също така благодари и на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов за бюста на проф. Сталев, който бе поставен в една от новите сгради на съда. 

В заключителните си думи проф. Иван Тодоров говори за човека Живко Сталев, за чувството му за мярка, за силата на авторитета му и за многобройните теми, които са обсъждали заедно. „Неговите книги трябва да се четат и би било хубаво повече юристи да ги прочетат“, добави той в края на речта си. 

Събитието приключи с прожекция на филма на Васил Чобанов „Патриархът на правото“, създаден по повод 100-годишнината от рождението на Живко Сталев



Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
17.05.2022 г. 12:03
Етикети:
нови изданиягодишнинапредставяне на книгиИздателство „Сиела“
проф. Васил Мръчков
възпоменателна среща
юрист
проф. Живко Сталев
Посетено:
899
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/34706-110-godini-ot-rozhdenieto-na-belezhitiya-balgarski-yurist-zhivko-stalev-byaha-otbelyazani-s-dve-novi-izdaniya