След-и

„Всички ние сме мечти“ обедини сърцàти читатели в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – град Варна

Книгата на Симона Стоева се превърна в едно от най-сърцàтите заглавия на първата половин година

 

Деликатният роман „Всички ние сме мечти“ от варненската писателка Симона Стоева се появи в книжарниците с обещание за пролет и с вдъхновяващата мисия да накара читателите си да се гмурнат в собствените си мечти.

Премиерата на книгата, провела се на 24 март от 18:30 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – град Варна, започна с ефирно изпълнение от младата балерина Виляна Станчева, което въведе публиката в артистичния свят на романа.

Заедно с авторката Симона Стоева на премиерата присъстваха отговорният редактор Милена Ташева и литературният редактор Габриела Кожухарова. Те разказаха повече за труда и вдъхновението, дали началото на „Всички ние сме мечти“, както и за метаморфозите, които е претърпяла книгата, преди да поеме по пътя си към читателите. 

Симона Стоева сподели за процеса си на писане: „За мен историите започват от финала. Когато пиша, често в главата си имам нарисуван завършек и остава да разбера как героите ще стигнат до този момент, до който знам, че трябва да ги заведа.“

Авторката подчерта, че романът ѝ е специално посветен на „наивниците, които се осмеляват да мечтаят“ и че се надява книгата ѝ да стигне до онези читатели, които са напът да се откажат от мечтите си, за да им вдъхне смелост. 

В хода на разговора литературният редактор Габриела Кожухарова сподели, че „в сферата на изкуството идеалистите често са подложени на риск да станат циници. И е много хубаво да срещнеш хора като Симона, които да ти върнат искрата.“

Отговорният редактор Милена Ташева пък подчерта, че всяко изкуство „освен талант изисква дисциплина и много вложен труд“ – нещо, което важи както за героите в романа, които са се впуснали в преследване на своите мечти, така и за Симона, която осъществява своята.

А каква е следващата ѝ мечта? Историята на Нора и Иво във „Всички ние сме мечти“ да се появи и на голям екран.

Смел и проницателен, „Всички ние сме мечти“ е поетично обяснение в любов към изкуството във всичките му форми. Романът възхвалява човешкия порив безстрашно да следваме мечтите си, независимо от трудностите, които срещаме по пътя. И ни припомня, че във всеки един от нас се крие история, която чака да бъде разказана.

Точно като тази на Иво – ученик в престижната Академия по изкуствата, непоколебим в решението си някой ден да се нареди сред най-великите имена в киното. И на Нора, която не иска просто да танцува, а да стане най-добрата балерина, творила някога.

Когато пътищата им се пресичат в стаята за наказание, в момент, сякаш излязъл от страниците на филмов сценарий, всичко друго мигновено затихва. Вихрушката от чувства помежду им заплашва да ги отдалечи от целите, които и двамата преследват толкова пламенно.

И както често се случва в живота, Нора и Иво са принудени да избират. Но може ли сърцето да направи избор между любовта и изкуството?

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
28.03.2022 г. 12:54
Етикети:
романВарнапремиера на книгаСимона Стоеваизд. Сиела
Милена Ташева
Габриела Кожухарова
„Всички ние сме мечти“
Посетено:
870
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/34393-vsichki-nie-sme-mechti-obedini-sarts-ti-chitateli-v-gradska-hudozhestvena-galeriya-boris-georgiev-grad-varna