След-и

Проф. Михаил Станчев от Харковския университет изнесе публична лекция в НБУ за войната в Украйна

Проф. Станчев ще се включи като гост-лектор в курсовете на департамент „Политически науки“ през този семестър

Проф. Михаил Станчев от Харковския университет изнесе публична лекция в НБУ за войната в Украйна

 

Професор Михаил Станчев от Харковския университет изнесе публична лекция в Нов български университет на тема „Анатомия на украинско-руските отношения".

Прeди броени дни проф. Станчев, който е завеждащ катедра по нова и най-нова история в историческия факултет на Харковския национален университет „Василий Каразин“, избяга от войната в Украйна и потърси убежище в България.

Пред студенти и преподаватели от департамент „Политически науки“ на НБУ проф. Михаил Станчев разказа от първо лице за военните действия в Харков и Украйна, за пътя си до България с една раница на гърба.

„Русия се не успя да закрепи позициите си на постсъветското пространство. Организацията ОНД, която беше неуспешно начинание на Путин, много го раздразни. Когато Русия започна първата война срещу Грузия през 2008 година, тя продължи 5 дни. Когато започнаха бомбардировките в Украйна, всички се надявахме, че ще те приключат за толкова време. С жена ми чакахме и си казвахме: „Хайде, утре ще свърши, утре ще свърши“. На десетия ден разбрах, че няма и ѝ казах: „Тръгваме, докато сме живи“. С големи трудности избягахме от Харков. Градът днес е почти на 70% разрушен. Когато излизах от Харков бяха десетина сгради, днес разбрах, че са 700. Много от моите приятели, колеги избягаха в различни страни. Аз дойдох тук, защото тук живеят моите деца. Аз не знам какво става с моето жилище днес. Цяло ли е? Ограбено ли е?“.

Лекцията му "Анатомия на украинско-руските отношения" зададе въпроси, които всички повдигаме - Защо Путин започна войната? Ще окупира ли цяла Украйна или има други мотиви? Ще повлияе ли икономическата криза на желанието му да продължи войната? Могат ли обикновените руснаци да предотвратят войната и да спрат Путин? Очакваха ли окупаторите на Украйна мощната съпротива, която ги посрещна?

„Путин няма да спре, докато не унищожи Украйна. Особеността на колониалната политика на Руската империя е, че те завземат нови територии. Без да се внася нещо прогресивно, без да се развива икономиката, без да се изгражда нещо ново. И руснаците правят тези територии себеподобни. С некултурен начин на живот. Ние не искаме да бъдем такива. Вижте този модел, който е предлаган и от Съветския съюз преди и сега от Русия, той си личи. Вижте къде е Северна и къде е Южна Корея. Дори Източна и Западна Германия.“

Според проф. Станчев украинският народ ще се съпротивлява до последно: „Благодарение на Путин украинците станаха още по-украинци“.

„Руските войници не искат да воюват срещу украинците. Цял взвод в Харков се предаде. Курсанти от военното училище свалиха оръжието и казаха: „Не искаме да воюваме“. Украинците са силно мотивирани да продължат да защитават домовете и родината си. За разлика от тях руснаците нямат мотивация да воюват за идеите на Путин. Путин има армия, ракети, но няма войници. Затова наземните операции спряха и той започна да стреля системи Град, системи Кинжал от Каспийско море се целят от 2000 км. Дано това да спре Путин. Макар, че неговите генерали му казват това, което той иска да чуе и по този начин го въвеждат в един илюзорен свят, че това може да се оправи за 2-3 дни, а всичко останало ще бъде като Крим. Докато Зеленски му казва истината: Оттегли се от тук, спри да воюваш и ще седнем да говорим.“

По покана на председателя на Настоятелството на НБУ проф. Веселин Методиев и ректора проф. дн Пламен Дойнов, проф. Станчев ще се включи като гост-лектор в курсовете на департамент „Политически науки“ през този семестър.

Планира се Издателството на Нов български университет да публикува за първи път на българския пазар книгата на проф. Михаил Станчев и руския историк Юрий Фелщински – „Третата световна война: Битката за Украйна“. Книгата излиза в разгара на руско-украинските отношения и поставя въпроса за геополитическия характер на конфликта в Украйна, който се развива в сърцето на Европа. 

 

Проф. Михаил Станчев в роден в Казахстан през 1953 г. в семейство на бесарабски българи, интернирани по сталинско време. Завършва Историческия факултет на Харковския държавен университет. През 1982 г. защитава малък докторат, специализира в Софийския университет (1988/1989 г.) От 1991 г. е завеждащ международен отдел на кметството в Харков. Временно управляващ и съветник в Посолството на Украйна в България (1998-2001). Началник отдел за Югоизточна Европа в МВнР на Украйна (2001–2002) и началник Дирекция "Международна дейност и европейска интеграция" в Харковската областна администрация. От 2012 г. завежда катедра по нова и най-нова история в историческия факултет на Харковския национален университет "В. Н. Каразин". Има 15 монографии и над 200 научни труда по българистика.

Проф.Михаил Станчев е основател и почетен председател на Българското дружество „Марин Дринов“ в Харковския университет и основател и научен ръководител на Център за българистични и балканистични изследвания.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
24.03.2022 г. 14:01
Посетено:
761
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/34369-prof-mihail-stanchev-ot-harkovskiya-universitet-iznese-publichna-lektsiya-v-nbu-za-voynata-v-ukrayna