След-и

Тържествен концерт във Варшава

По повод присъединяването на България и Румъния към ЕС

СЪБИТИЕТО

На 22 януари 2007 г. в голямата концертна зала на Националната филхармония във Варшава се състоя тържествен концерт по случай присъединяването на България и Румъния в ЕС.

Събитието, на което присъстваха повече от 1000 души, беше организирано от Българския и Румънския културни институти, в сътрудничество с посолствата на двете държави, и под почетния патронаж на представителството на Европейската комисия в Полша и на посолството на Германия, в качеството й на ротационен председател на ЕС.

От българска страна в официалната част на събитието  взеха участие зам.-министърът на културата на Република България Ина Килева, посланикът на Република България в Полша Иван Найденов, директорът на Българския Културен Институт Боряна Пунчева.

Изказана бе благодарност за оказаната от Полша подкрепа при присъединяването на България към ЕС, като беше подчертана важността на това събитие и намерението на България и занапред да участва в изграждането на обединена Европа.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в Полша Ружа Тун изрази личната си привързаност към двете държави - новоприети членки в ЕС и надеждата, че техният принос ще бъде значим за обогатяване на европейското културно многообразие.

"България влиза в ЕС с прекрасна одежда. Нашето тайно оръжие и могъщ принос са древните ни тракийски корени, енергията на прабългарските ханове, толерантността на православното християнство, славата на Кирилската азбука и привилегията да се чувстваш славянин. С нас е нашето изумително културно наследство, живи традиции, фолклор, и динамичен съвременен културен живот", каза в словото си заместник-министър Ина Килева.

Обстойно интервю с г-жа Килева беше излъчено във вечерната новинарска емисия на Полската национална телевизия ТВ3.


ЗА КОНЦЕРТА

Разделен на две условни части – българска и румънска, концертът привлече вниманието на най-широки кръгове от полската културна общественост. В залата бяха представители на президентството, правителството, Сената и Сейма, посланици на акредитираните във Варшава държави, представители на академичните и медийни среди, както и на българската общност.

Световноизвестният полски филмов режисьор Кщищоф Зануси изпрати поздравителен адрес. Снимки в чужбина възпрепятстваха присъствието на твореца в залата, но обръщението му към новите граждани на обединена Европа искрено развълнува присъстващите на концерта.

Гост бе и директорът на Народния театър във Варшава, полският актьор Ян Енглерт, когото българската  публика познава от знаменитата му филмова роля на отец Ередия в "Осъдени души". От сцената на Националната филхармония той произнесе поздрав на български език. Така в тържествената вечер започна изявата на  "Мистерия на българските гласове". Красотата на българския фолклор и невероятното майсторство на изпълнението завладя публика.

Много от гостите се присъединиха и към националната кампания "Не сте сами", като израз на съпричастност към съдбата на българските медицински сестри в Либия.
Автор:
МК
Публикация:
24.01.2007 г. 15:09
Посетено:
755
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3397-tarzhestven-kontsert-vav-varshava