След-и

„Даскалоливницата" обсъди иновативните практики в образователната система

Първа Национална годишна онлайн конференция на Център за обучение „Цар Симеон Велики"

 

Успешно премина първата Национална годишна онлайн конференция „Даскалоливница" на тема „Между традицията и новаторството", организирана от Център за обучение „Цар Симеон Велики".

Събитието се проведе в хибридна форма - с гости на живо и излъчване в платформите Zoom и Facebook и събра над 200 души, които проследиха научно-практическия форум.

Конференцията откри Теодора Борисова-Петрова - координатор на дейността на Център за обучение „Цар Симеон Велики" и обучител в него.

„Създавайки обучителния център бяхме водени от мисълта на Жозеф Жубер „Да обучаваш - означава да се учиш двойно". Поставихме си за цел ежедневно да реализираме качествена квалификация на съвременните педагогически специалисти и да съдействаме за обмяната на опит между училищните, академичните и културните институции", сподели тя.

„Можем да се похвалим с над 10 одобрени от МОН обучителни програми, сред които и авторски такива, както и повече от 10 квалифицирани обучители. За тези 365 дни, в които Центърът за обучение действа, успяхме да издадем близо 200 сертификата за получаване на квалификационен кредит, въпреки нетрадиционната ситуация, в която живеем през последните близо две години. Високо ценим всички доверили се на нас и смело мога да твърдя, че ще надграждаме постигнатото до този момент", допълни д-р Росица Врабевска, управител на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики".

По време на събитието официално беше представена втората част на учебното помагало по история и цивилизации „Моята България", създадено по инициатива на Фондация Българска Памет и Издателска група „Просвета". В презентирането се включиха част от авторите му, едни от най-изявените български историци - проф. дин Лизбет Любенова, проф. д-р Пламен Павлов, проф.д-р Пламен Митев.

Собственикът на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики" и основател на  Фондация Българска Памет, д-р Милен Врабевски, който е основен идеолог на реализирането на проекта „Моята България", сподели как се заражда идеята за създаването на учебното помагало и как е сформиран авторският екип.

„Заедността е от голямо значение за мен, защото целият учебник е базиран на един основен принцип в евроинтеграцията - истината. Това, от което имахме крещяща необходимост до този момент, защото бяхме в постоянна услуга на чужди държавни доктрини в преподаване на по-малките на собственото ни историческо минало. Честно да ви кажа, много ми омръзна от това. Премахваме всички догми, които до момента са работили за каква ли не регионална геополитика, но не и за собствената ни държава. Това беше в основата. А заедността е моята голяма радост в случая, защото заедно с Министерство на образованието, заедно с издателство „Просвета" и с този елитен екип от професори направихме така, че най-сетне се сбъдна мечтата на много голяма част от преподавателския екип на тази държава - да се преподава истината".

Електронна версия и на двете части на „Моята България" може да бъде свалена от сайта на Фондация Българска Памет, а д-р Врабевски заяви готовността си печатното издание на учебното помагало да бъде изпратено абсолютно безплатно на всеки, който иска да се сдобие с него.

Втората част на конференцията беше посветена както на традиционните, така и на иновативните педагогически практики, свързани с повишаването на интереса към образователния процес на учениците. Участие със свои лекции взеха д-р Николай Данев, преподавател във 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев", хоноруван преподавател в НБУ; Весела Михайлова, автор и водещ на видео уроци в електронната платформа е-Просвета; Людмил Стефанов, психолог и основател на психологически център „Аз и Ние"; Сабрина Бован, учител в международно училище в Швеция. 

Третата част на конференцията беше с практическа насоченост. Д-р Николай Данев проведе работилница на тема „Между традицията и новаторството", а Ренета Богданова, сертифициран коуч към Mentor coaches и обучител в Център за обучение „Цар Симеон Велики", представи работилница „Коучинг в образованието".

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.11.2021 г. 14:39