След-и

Представяне на новата книга на проф. Ив. Сарандев в Сливен

Преосмисляне на литературните и политическите събития

◊ СЪБИТИЕТО

По инициатива на КДК, читателите в Сливен се докоснаха до историята на създаването и оценката на критиката за книгата „Хроника на едно приятелство. Срещи и разговори с Борис Делчев” (Пловдив: ИК „Хермес”, 2006) на проф. Ив. Сарандев, литературен историк, критик и публицист.

Авторът представя интересни факти за литературните нрави на миналото чрез разказа и спомените си за общуването (1972-1987 г.) с един от големите български критици-воини Борис Делчев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

. Актрисата Ст. Котова прочете страници от книгата, илюстриращи непримирия му дух и гражданска позиция към фалша в живота и оценката на литературните явления.

. За художествения свят и постижения в „Хроника на едно приятелство” говори литературният критик Ивайло Христов, който открои приноса на книгата в изграждане психографията на Б. Делчев. Беше подчертана ролята на богатата информация за „преосмислянето на литературните и политическите събития”, в обогатяването на знанието за духовните търсения от този период и за някои други творци - писателите Тончо Жечев, Емилиян Станев, Михаил Берберов и за критиците Стоян Каролев, Петър Пондев, Симеон Султанов и др.

Ив. Христов отбеляза обективната интерпретация на фактите от Иван Сарандев, поднесени при съхранение на документалната достоверност и с белетристични умения, които чертаят „психографията на времето”.

. Срещата бе водена от писателя Камен Васевски, който направи също задълбочени оценки за творбата и изрази очакванията на читателите за цялостно издаване на „Дневника” и на том с писма на критика Б. Делчев. Със свои изказвания и въпроси в обсъждането се включиха Л. Казакова, Кр. Димитров и др.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.01.2007 г. 15:15
Етикети:
Посетено:
569
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3377-predstavyane-na-novata-kniga-na-prof-iv-sarandev-v-sliven