След-и

Яворови януарски дни

Чирпан 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Завърши 39-тото издание на традиционните Яворови януарски дни - Чирпан 2007 година.

В знак на почит към поета носители на награди от Националния конкурс за Яворова поезия в Чирпан запалиха символичен огън пред паметника му в Градския парк. Кметът на града, г-н
Васил Донев, произнесе слово: "Яворов живее в нас, той е сред нас… Той ни е нужен и днес...". За Яворов и поезията му емоционално говори и поетът Неделчо Ганев.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

. По време на Яворовите тържества чирпанлии имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на
хор "Детска китка" с главен диригент проф. Златина Делирадева и клавирен съпровод на Милена Полонова. На чирпанска сцена за първи път се изяви и младата Яна Дилирадева, в ролята си на водещ и диригент на хора. В концерта прозвучаха творби на Хр. Недялков, Ф. Менделсон, Дж. Гершуин, Х. Пърсел, Петър Льондев, Бах - Гуно и др.

Кметът на Чирпан В. Донев връчи знак за почетно гражданство на проф. Златина Делирадева - символичния ключ на града.


. По време на Яворовите януарски дни
в Чирпан бе представен сборникът със стихове на Яворов "Поезия" - в превод на италиански Ирина Йорданова. За сполучливия си превод поетесата е носителка на наградата на Съюза на свободните писатели “Народни будители 2005”. На представянето на своята книга Ирина Йорданова запозна присъстващите с подробности около реализацията на превода. За първи път Яворов се представя на чужд език самостоятелно с 40 творби.

Щедрата подкрепа на културната асоциация в област Марке в Италия, на поетесата Юланда Балдони, неин редактор, на д-р Карло Чичоли, депутат в парламента в Рим, и на Даниела Колева - културно аташе в българското посолство, допринасят за успеха на книгата. Чрез видео техника публиката се запозна с радушния прием на книгата в Италия.

На представянето на книгата присъства и сеньор Ломбарди, преподавател от Италия, който рецитира на италиански стиховете на гениалния поет: ”Желание”, “На Лора”, “Заточеници”, “Арменци”. Сеньор Ломбарди направи паралел между Яворов и италианския поет Джакомо Леопарди, роден също в малко градче в Италия – Реканати.


.
В тазгодишното издание на чирпанските Яворови дни  доц. М. Неделчев представи книга си "Яворов -  литературна личност, истории на книги и стихотворения”.

. Част от програмата на Яворовите дни бе и изложбата на чирпанския художник Петър Цинцарски.

.
ДТ "Гео Милев" гостува на града с постановката "Вампир" на Антон Страшимиров.

.
Възпитаници на СОУ “П. Яворов” в Чирпан изнесоха с успех рецитала "Мина и Лора" – загадка и смисъл на битието".
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
20.01.2007 г. 17:14
Посетено:
580
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3369-yavorovi-yanuarski-dni