След-и

РБ "Сава Доброплодни" в Сливен с наградата "Благодеятел на годината"

Средище на книжовност и култура

◊ ЗА БИБЛИОТЕКАТА

Най-голямата библиотека в Сливен все повече се утвърждава като център на оживена духовна дейност в Югоизточна България и страната чрез стратегиите си за привличане на читатели, разширяване на фондовете и организиране на интересни културни инициативи с ценителите на книгата. Под ръководството на директорката Росица Петрова-Василева в последните години
се осъществяват системни усилия за подобряване и естетизиране на средата в библиотеката и за ново строителство, увеличаване броя на четящите и участия в международни културни проекти, по някои от които културната институция е единствен български партньор и представител.


◊ ЗА НЯКОИ БИБЛИОТЕЧНИ ИНИЦИАТИВИ

Библиотеката е организатор на уникална за страната инициатива – Национален фестивал на детската книга, привлякла с програмата си издатели, писатели, критици, библиотечни работници от страната.

Във връзка с фестивала през изминалата година бяха публикувани докладите от „кръглата маса” по проблемите на съвременния детски роман, библиографски указател по случай 100 г. от рождението на писателя Петър Димитров-Рудар и няколко сборника с творби на млади дарования: с отличените - от конкурсите за литература и рисунка, с наградените произведения от конкурса „Европа в приказка” (четириезичното съвместно издание по проекта „Литъл”).

• Интересна е работата на изградения от началото на 2006 г. Литературен салон, на който читателите общуват на живо и се запознават с художествените търсения и новите творби на националнозначими писатели (Виктор Пасков, албанския творец Фатос Конголи, Владимир Зарев, Владо Даверов, Георги Господинов, Ивайло Христов, Петя Александрова и др.). Тяхното творчество е представяно от издатели и литературни критици: Николай Стоянов, Иванка Денева, Биляна Курташева, Марин Кадиев и др.

• Неотдавна бе осъществен преглед на художественото творчество и на сливенските автори за 2006 г., създали над 30 нови книги с лирика, белетристика, етнографски и философски изследвания, есеистика и пътеписи и др. Те са публикувани в регионални издателски къщи от Сливен и Ямбол, а няколко от тях – от столични издателства. За художествените сполуки на прозата говори литературният критик и директор на Областната библиотека в гр. Ямбол Димитър Бечев, а за поезията – Тенко Тенев, поет и председател на Дружеството на писателите в същия град.


◊ ПРИЗНАНИЯ ЗА БИБЛИОТЕКАТА

За последователната си и разностранна духовна дейност РБ „Сава Доброплодни” и нейната директорка Росица Петрова са получавали нееднократно заслужени отличия от Министерството на културата, общината, признателните читатели.

Екипът бе определен за единствен български партньор на редица европейски градове в предстоящия за провеждане Европейски литературен маратон.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.01.2007 г. 16:04
Посетено:
969
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3355-rb-sava-dobroplodni-v-sliven-s-nagradata-blagodeyatel-na-godinata