След-и

Литературни вечери в Чешкия център

Премиера на стихосбирката "Розово слънце"

Литературни вечери в Чешкия център

На терасата на Чешкия център в София поетесата Димана Иванова получи поздравления от почитателите си за новата си стихосбирка „Розово слънце”.

 

Съобразно противоепидемичните изисквания за предпазване от коронавируса Чешкият център в София продължава културните си „Вечери на терасата”, на които присъстващите се събират на открито и на безопасно разстояние помежду им. На 5 октомври се състоя поредната поетична проява – премиерата на стихосбирката  „Розово слънце” (издателство „Ерго”, 1921) на поетесата и преводачка бохемистка Димана Иванова. Книгата е издадена с подкрепата на програма „Култура” на Столична община. Илюстрациите и корицата на стихосбирката са дело на бретонския художник Иво Жакие, основател на идейното течение идео-реализъм. Книгата бе представена от литературния критик д-р Иван Христов..

Димана Иванова (родена през 1979 г. във Варна) не е съвсем ново име в съвременната българска поезия. За гърба си има вече няколко поетични книги. Издавана е и в чужбина. Магистър – филолог на Софийския университет с две специалности – славянска филология с профил чешки език и литература и френска филология. Доктор е по сравнително литературознание на Карловия университет в Прага. Два пъти е носителка на наградата за млади преводачи от чешки език в конкурса на Чешкия център в София „По стъпките на Григор Ленков”, както и на награда на Съюза на българските преводачи за най-добър превод от български на чужд език за 2017 г. Творческата ѝ биография включва стихосбирките „Покана за баща” изд. „Ерго” (2012), „Азбука на желанията” (изд. „Скалино” (2016) и „Som ako morská voda“ („Като морска вода”) - (изд. Ars poetica, Bratislava, 2018) в блестящия превод на словашки от изтъкнатия българист доц. Игор Хохел. Нейни стихове са преведени и публикувани на тринадесет езика. От 2012 до 2017 година работи като учител по френски език в Словакия, а от 2017 до 2020 г. – като учител по български език и литература към Българското училище „Боян Мага“ в Лондон. В момента е координатор на културни проекти в Чешки център София. Член на Съюза на чешките журналисти и Съюза на българските преводачи. Носител на няколко международни поетични награди: от чешко-словашкия фестивал „По страните на Моравия 2018“, „Мелнишки Пегас“ (2018) от Чехия, „Името на розата“ (2018) от Полша, „Амавика“ (2019) от Южна Франция и поощрителна награда за хайку от Съюза на хърватските писатели (2019).

За стихосбирката „Розово слънце” и цялостната поезия на Димана Иванова: 

Животът на поетесата я е тласкал да пътува. Тя е обиколила не малко градове из Европа. Затова не е чудно, че в творчеството си тя търси европейски ракурси на Любовта. Такъв е и сюжетът на „Розови сънища”. Авторката се скита из различни краища, преминава през различни езици, потопява се в различни книги, преживява истински и измислени истории, въплъщава се в различни души и тела.. Накрая Любовта „се явява в пълния си блясък – светла и пречистена като розово слънце”. (Иван Христов )

„Димана Иванова се отличава не толкова с техниката си на писане, колкото с тематичните територии, в които навлиза. Прави го с откритост, със закачлива еротика, с потресаваща липса на ирония, с хроникьорска добросъвестност към топонимите, с общителната доверчивост на невинния дух, изненадан от това, колко много би искал да разкаже за тялото си”.  (Кристин Димитрова)

„Харесва ми пъстротата на мотивите в поезията на авторката – стихове със социална тематика, стихове за различни места по света, любовни стихове – но независимо за кой вид стихове става въпрос, те винаги са написани през дълбинното женско светоусещане и се отличават с екзистенциалния си тон и философското им познание” (Игор Хохел).

Неповторима емоционална атмосфера на събитието придаде музикалният съпровод на поетите музиканти Петър Чухов и Иван Христов, който вече се бе проявил и като литературен критик.   

 

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
06.10.2021 г. 13:40
Посетено:
876
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/33476-literaturni-vecheri-v-cheshkiya-tsentar