След-и

НБУ отбеляза 30-години от създаването си с Галаконцерт на XXI Майсторски клас на Райна Кабаиванска

Истински празник поднесоха на гостите в Софийската опера и балет възпитаниците на голямата оперна актриса в Деня на музиката

Фотографии: Александър Богдан Томпсън

 

Нов български университет отбеляза 30-годишнината си с блестящ Галаконцерт на учениците от XXI Майсторски клас на Райна Кабаиванска. Истински празник поднесоха на гостите в Софийската опера и балет възпитаниците на голямата оперна актриса в Деня на музиката. В началото на спектакъла Ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н., приветства гостите:

„Днес честваме автентичността и силата на гласовете на България. И за мен е особена гордост, че НБУ е мястото, което дава пространство за тези силни гласове. Те се изкачват всеки ден и тази вечер ще се изкачат нагоре по високата нотна стълбица. Ще се изгубят за миг от нас, но отново ще се завърнат, за да ни напомнят, че тук всички ние трябва да бъдем хора, които да помнят, че изкуството работи за човека, че изкуството се създава в името на човека и че всеки един глас носи в себе си достойнство. Затова искам специално да поздравя Райна Кабаиванска, която никога не забравя достойнството на гласа.“

В Галаконцерта с оркестъра на Софийската опера и под диригентството на Маестро Найден Тодоров се включиха млади оперни певци от Аржентина, България, Италия, Румъния, Украйна, Южна Корея - участници в XXI Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет. Те представиха богат репертоар от арии и дуети от опери на Моцарт, Росини, Верди, Гуно, Доницети, Масне и Пучини.

В края на концерта Райна Кабаиванска изрази гордостта си, че с общи усилия, въпреки пандемията, майсторските ѝ класове в Нов български университет се провеждат без прекъсване и през последните две години приключват с концерти в Софийската опера и балет.

„Честит рожден ден, мой Нов български университет! Почти присъствах на раждането му преди 30 години. После започна „брак след раждането“, защото изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев реши да направи този Международен майсторски клас и го направи толкова добре, че благодарение на това, ние днес сме тук. И се радваме на присъствието на млади хора, дошли от от целия свят, дори от Аржентина. Това е най-хубавият, най-модерният, най-младият университет! Това е университет, който се развива в пространството“.

По традиция Райна Кабаиванска обяви тазгодишните призьори на своя дарителски фонд в НБУ, чиито партньори са Столична община, Фантастико и др. Стипендия за обучение в България получи българският баритон Йосиф Славов. В Италия ще продължат обучението си двата български сопрана - Александрина Михайлова и Мила Михова, както и Аида Паску от Румъния, тенорът Патрисио Амая от Аржентина, баритонът от Южна Корея Ке Ханг.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

На Галаконцерта присъстваха представители на дипломатическия корпус у нас, на български институции, ръководството на НБУ, членове на общността и приятели на Университета.

Посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа се срещна с Райна Кабаиванска и присъства на репетицията на младите оперни таланти минути преди да излязат на сцената в  СОБ. Посланик Мустафа изрази възхищението си от изключителните постижения на българската прима, както и от непреклонната ѝ отдаденост да помага на младите таланти да реализират своя потенциал.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
04.10.2021 г. 13:26
Посетено:
1097
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/33464-nbu-otbelyaza-30-godini-ot-sazdavaneto-si-s-galakontsert-na-xxi-maystorski-klas-na-rayna-kabaivanska