След-и

Исторически концерт откри Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021

Музикантите от Симфоничния оркестър на Словенското национално радио и Държавна опера Варна, водени от маестро Росен Миланов, превърнаха вечерта в празник на европейската симфонична култура

Исторически концерт откри Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021

Снимка: Росен Донев

 

Разтърсваща за меломаните празнична вечер беше тържественото откриване на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021. Церемонията уважиха генералният секретар на Европейската фестивална асоциация Катрин Девентер и заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов, които се обърнаха с приветствия към фестивала, както и директорът на ТМПЦ-Варна, Даниела Димова. ММФ „Варненско лято“ беше открит от  артистичния директор на фестивала проф. Марио Хосен.

За късмет на почитателите на изтънчения звук, поради метеорологичните условия концертът беше преместен от Летния театър на Основната сцена на Драматичен театър “Стоян Бъчваров”. Това даде възможност на всеки брилянтно извлечен тон да докосне и обгърне изкушената публика. А музикантите на сцената бяха се посветили на идеята да сътворят един незабравим празник. Два оркестъра бяха обменили инструменталисти, опит и хъс за голямо постижение, водени от визията за този мащабен проект, дело на артистичния директор на “Варненско лято” проф. Марио Хосен и на един от най-успешните български диригенти на европейския и световен подиум маестро Росен Миланов. Оркестрите на Държавна опера Варна и Симфоничния оркестър на Словенското радио бяха преплетени по завидно хармоничен начин и музицираха единно, мощно и посветено в тази изключителна вечер.

След достойно поднесената музикална емблема на фестивала - Българска рапсодия “Вардар”, на сцената излязоха и световно признатите Томо Келер, цигулка, артистичен директор на световноизвестния английски оркестър „Academy of St Martin in the Fields“ и Сурен Багратуни, виолончело, президент на фондацията „Арам Хачатурян“ в Ереван и лауреат на конкурса „Чайковски“. Блестящи и безкомпромисни, двамата сляха своята виртуозност в едно цяло с оркестъра и поднесоха на публиката спиращо дъха изпълнение на двойния концерт на Брамс за цигулка, виолончело и оркестър. Благородният звук на техните инструменти рисуваше преливащи една в друга музикални картини, а публиката следеше всяко движение на лъковете.

Но не само солистите бяха звезди в тази вечер без аналог в последните десетилетия на варненска сцена. Всеки един от музикантите в сборния оркестър блесна с класа и вдъхновеност в разтърсващото изпълнение на симфоничната сюита “Шехерезада” от Римски-Корсаков. Соловите моменти за почти всеки един от инструментите бяха приети от участниците в този необикновен концерт като най-отговорна мисия в името на изкуството и те подариха на очарованата публика незабравим венец от брилянтни моменти, обединени в една неотделима емоционална сплав от вещата ръка на маестро Миланов.

Дълго не стихваха аплаузите, а специалисти и почитатели останаха до късно пред сградата на Театъра, за да споделят вълнението си от преживяното. Поздравленията към организаторите на фестивала и участниците в този паметен концерт не спираха, витаеше усещането, че всички са присъствали на исторически концерт, който демонстрира най-съвременната посока на творческо осмисляне на фестивалните ценности на Европа.

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена"

Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, АртВарна, Ти Си Варна.

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
28.06.2021 г. 10:41
Посетено:
1258
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/33020-istoricheski-kontsert-otkri-mezhdunarodniya-muzikalen-festival-varnensko-lyato-2021