След-и

Шамански танци след дъжд и много смях на премиерата на „Мисия Туран“ от Алек Попов

Актьорът Любомир Нейков, журналистът Драгомир Симеонов и певицата Дияна Василева превърнаха премиерата в истински празник

Шамански танци след дъжд и много смях на премиерата на „Мисия Туран“ от Алек Попов

Снимка Creative Visual Solution Ltd.

 

В шамански танци и много смях премина премиерата на Мисия Туран“ от писателя Алек Попов. Книгата се появи преди няколко седмици на пазара и бързо се превърна в една от най-търсените книги, печелейки определения като „роман на десетилетието“.

Въпреки влошените метеорологични условия, залата на столичния клуб City Stage (пл. „България“ 1, подлеза на НДК) бе препълнена от любопитни читатели, които станаха част от литературния празник.

Към 19:30 водещият и главен шаман на събитието Драгомир Симеонов покани на сцената талантливата певица Дияна Василева, работила с „Мистерията на българските гласове“, „Оратница“ и по саундтрака на филма на Саша Барън Коен – „Борат 2“. Със своето неповторимо изпълнение на българска народна песен, която включва и гърлено монголско пеене – тя пренесе публиката във вълнуващия свят в центъра на Азия.

Малко след това неповторимият актьор Любомир Нейков, който е и един от хората, работили с Алек Попов по екранизацията на „Мисия Лондон“, се превъплъти в образа на някои от най-колоритните персонажи в книгата, а Драгомир Симеонов пренесе прочетените думи и в дискусията.

Той веднага попита  Алек Попов дали си представя екранизация по романа, а писателят отговори, че „Мисия Лондон“ е била важна стъпка към изграждането на българското самочувствие, защото когато човек може да се смее над себе си, значи има вяра в себе си. И се надява това да се пренесе и на големия екран.

Без да издава финала на книгата, той сподели, че „туранците сами си помагат и тяхна е последната дума“ и макар да не е привърженик на оптимистичната теория, обикновените хора и в действителността имат възможност да променят плановете на големите играчи.

„Обществото винаги има избор и не трябва да го забравяме.“

На въпроса от публиката дали ще има поредица от литературни мисии, авторът отговори, че „има нещо като мисия в това и писателят върви с историите, те са негова вътрешна задача и път, който трябва да измине, но не знае накъде ще го отведе той“.

В края на вечерта опашката за автографи стигаше чак до туранските степи!

Низ от шантави и абсурдни ситуации, „Мисия Туран“ е класически комичен роман, населен с неповторими образи и многопластова литература, изследваща обществото със средствата на иронията. Алек Попов създава екзотичен свят на приключения и любовни перипетии, на диктатори и волни джигити, свят на песни, шамански заклинания и танци по тънкия лед на голямата политика.

В тази забавно-тъжна и безмилостна сатира излизат на показ всички комплекси, превърнали се в част от народопсихологията ни. Виртуозен разказ за възможностите на „обикновения човек“ сам да гради съдбата си.

 

Най-забавният сериозен български автор!
~
Захари Карабашлиев, писател

Гогол възкръсна – в България! Алек пише едновременно забавно и философски - един от любимите ми живи писатели не само в Източна Европа, но и в света днес!
~
Йосип Новакович, писател, финалист на наградата „Букър“

Попов е един от водещите български сатирици, нещо повече – той играе в първа дивизия на съвременните европейски писатели!
~
Себастиян Фастхубер, сп. „Фалтер“, Виена

Когато човек чете роман на Алек „във времена на актуална глобална криза, ще му се стори, че този български вражалец има някакви пророчески способности!...
~ Теофил Панчич, „Време“, Белград

 

Автор:
Темз Арабаджиева
Публикация:
19.06.2021 г. 12:49
Посетено:
1022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/32967-shamanski-tantsi-sled-dazhd-i-mnogo-smyah-na-premierata-na-misiya-turan-ot-alek-popov