След-и

Китарно трио „Тритонус“ – наслада за сетивата

Един от бутиковите концерти на 52. МФ „Софийски музикални седмици“

Китарно трио „Тритонус“ – наслада за сетивата

 

Не всеки ден на сцената на Камерна зала „България“ може да се чуе концерт на китарно трио, но Международният фестивал „Софийски музикални седмици“ предостави тази възможност на софийската публика на 5 юни. Унгарското китарно трио „Тритонус“ пристигна в България за първия си концерт от началото на пандемията с впечатляваща и разнообразна програма, обхващаща репертоар от средновековни народни песни през барокови композитори до наши съвременници. Левенте Молнар, Гергей Сурди и Балинт Варга, чиито концерт беше организиран със съдействието на Унгарския културен институт в София, демонстрираха завидно майсторство при преминаването от един стил, епоха и композиторска школа в друг, особено като се има предвид, че програмата не беше подредена по стандартния, „академичен“ начин (а именно хронологически), на който обикновено е свикнала българската публика на класически концерти.

Подчертано ценен беше концертът и за любителите на съвременната музика, защото благодарение на трио „Тритонус“ имахме шанс да чуем съвсем новата творба на унгарския филмов и театрален композитор Тамаш Йожа – „Флойд“, която, както я определя самият автор, комбинира съвременна класическа музика с рок. Макар и да не е написана специално за „Тритонус“, „Флойд“ получава едни от първите си изпълнения от тях. В програмата присъстваше и полският композитор и китарист Марек Пашечни с пиесата си „Искра“, която залагаше на сонорния диапазонен ефект на комбинацията от две 6-струнни китари и една 8-струнна.

За радост на публиката концертът имаше и образователна страна: Балинт Варга не само обясняваше важни моменти за различните произведения преди всяко изпълнение, така че да спомогне разбирането от слушателите, но и даде шанс на заинтересованата публика да надникне в „кухнята“ на китарното изкуство чрез любопитни детайли за техническите проблеми на професионалния китарист. В такива моменти си проличава красотата на бутиковите концерти, които „Софийски музикални седмици“ ни предлага вече повече от половин век – любовта и взаимният интерес между публиката и музикантите протича много по-лесно в камерна обстановка не само заради скъсената физическа дистанция, но и защото като че ли тази атмосфера ни напомня за едни отдавнашни времена преди установяването на вездесъщия концертен етикет през Романтизма. Времена на спонтанно ръкопляскане, свободна обмяна на идеи между композитор и изпълнител и импровизация.

Концертът на Трио „Тритонус“ се отличи не само с голямо художествено майсторство – изпълненията им блестяха с невероятна спятост и синтетичност. Но наистина рядко човек присъства на концерт, характеризиращ се и с толкова приятна атмосфера и чувство за хумор. Истинска наслада както за ума, така и за душата.

* Можете да чуете фрагмент от концерта тук:
Видео от концерта на Трио "Тритонус", 05.06.2021 г., България

Фото и видео кредит: Борислав Монов

__________

52. Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021г.
Съорганизатори: Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония

Официални фестивални страници:

http://sofiaweeks.com/
https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/

 

 

Автор:
Калина Томова
Публикация:
07.06.2021 г. 11:53
Етикети:
Унгарски културен институтСофийски музикални седмицифестивалконцертМузика
Тритонус
китарно трио
Балинт Варга
Гергей Сурди
Левенте Молнар
Посетено:
956
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/32876-kitarno-trio-tritonus-naslada-za-setivata