След-и

Проф. Жени Захариева представи концерт "Семейство Шуман и приятели"

В програмата на МФ "Софийски музикални седмици"

Проф. Жени Захариева представи концерт "Семейство Шуман и приятели"

 

Проф. Жени Захариева представи концерт „Семейство Шуман и приятели“

За пореден път публиката на най-стария столичен фестивал МФ „Софийски музикални седмици“ имаше възможността да се наслади на извънредно интересна програма - „Семейство Шуман и приятели“, изготвена специално за 52-рото издание на фестивала от известната пианистка професор Жени Захариева, като концертът се състоя на 2 юни в Камерна зала „България“.

За професор Захариева няма нужда да се  разказва много, тя се радва на многогодишна успешна кариера, концертира по целия свят и е носител на редица престижни награди в България и чужбина. Интересно е да се отбележи нейната връзка със семейството на Шуман и по-конкретно с Клара Вик-Шуман (Клара е и свързващия елемент в цялата програма), която е прекрасна пианистка, композитор и майка на пет деца. Професор Захариева е инициатор на възстановяването на легендарното старинно пианофорте, принадлежало някога на Клара, част от колекцията на музей в Браницшлос (Германия). Тя е първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент след реставрацията. За тази своя инициатива професор Захариева е наградена с орден от германското правителство.

В своето обръщение към публиката преди началото на концерта, професор Захариева отбеляза: „Всички чувства, дори и страданието, трябва да са красиви“ - по думи на Фредерик Шопен. След това ни представи изключително красиви и вълнуващи изпълнения на пиеси от Роберт и Клара Шуман, както и техните дългогодишни приятели Йоханес Брамс и Фредерик Шопен.

Първото произведение в програмата бе цикълът от пиеси „Крайслериана“, вдъхновен от приказките на Е.Т.А. Хофман и посветен на Шопен. Тези пиеси са и любовни послания, адресирани до Клара Вик. В едно от писмата си Роберт Шуман пише: “Ти, мила Клара, си във всяка нота на моята Крайслериана…“. Професор Захариева ни представи тези пиеси с много чувственост и лирика, контрастиращи с блестящи пасажи като демонстрира чист Шуманов пианизъм.

Концертът продължи с „Романс“ оп. 26 №3 от Клара Вик-Шуман, написан 30 години след смъртта на Роберт Шуман и посветен на Йоханес Брамс. Тук силно се усети близката връзка между Захариева и музиката на Клара Шуман, като пианистката ни представи много емоционално и въздействащо изпълнение, изпълнено с брилянтни пасажи, акомпаниращи нежно „изпяти“ мелодии.

Следващите произведения бяха из „Шест пиеси за пиано“ оп. 118 от Йоханес Брамс. Тези пиеси принадлежат към късните опуси на композитора (117, 118 и 119) под наслов „Приспивни на моите страдания“. Пианистката представи по-плътния и концентриран звук на Брамс в контраст с деликатната музика на Клара Шуман. Изпълнението придаваше чувство за цялостност, като изключително впечатляващи бяха красивите мелодии, уловени измежду плътни хармонии и представени прекрасно от изпълнителката.

За край на концерта професор Захариева дари публиката с безсмъртните валсове на Фредерик Шопен. Игриви мелодии и каскади от пасажи, изпълнени с прецизност и удоволствие. Истинска наслада за ухото и душата. А и какъв по-добър начин за завършване на тази специална вечер.

Ева Пирес

__________

52. Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.
Съорганизатори: Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония

Официални фестивални страници:

http://sofiaweeks.com/
https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/

Автор:
Ева Пирес
Публикация:
05.06.2021 г. 12:32
Посетено:
1198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/32867-prof-zheni-zaharieva-predstavi-kontsert-semeystvo-shuman-i-priyateli