След-и

Третият ден на "Варна Лит" 2021 – нови пътища към книгата

Стотици желаещи да се присъединят към срещата със Стефан Вълдобрев и вдъхновяващ разговор за детската книга

Третият ден на "Варна Лит" 2021 – нови пътища към книгата

 

Най-цветният литературен фестивал – „Варна Лит“ 2021 – е почти на своя финал.

В третия му ден популярни писатели отново посетиха варненски училища. Учениците от 8-ми и 11-ти класове на Пета езикова гимназия се срещнаха писателите Здравка Евтимова и Георги Господинов и още в самото начало зададоха десетки въпроси, свързани с писането. Ето обобщения отговор на Здравка Евтимова и Г. Господинов:

„Бъдете грамотни, четете. Трябва да познавате родния език, да обичате хората на тази земя, да познавате Йовков, Вазов, Дебелянов, Гео Милев. Да си вземете силата и красотата от тяхното слово, за да създавате свои вселени и да „обръщате” света. Нека трудностите бъдат вашите празници, защото като преминете през тях, вие вече ще сте на високото.”, пожелаха им двамата писатели.

Малко по-късно заедно поехме по пътя към детската книга със събитието „Деца/Възрастни/Деца”, в което трите вълшебници на думите Вера Асенова, Катя Антонова и Нуша Роянова споделиха от сцената на Държавния куклен театър във Варна своите собствени съмнения и вдъхновения за създаване на сърцати истории.

Вера Асенова („Птичето и дървото”) призна, че най-важното при писането за най-малките читатели е да използваш език, който е близък до тях.

Катя Антонова („Феята от захарницата”) допълни, че дори когато прави еклери за нейните собствени деца, се връща назад към най-ранните си години, за да успее да види светът през техните очи.

„Тук всяка дума е отговорност”, сподели Нуша Роянова, а Катя добави, че:

„Думите, които използваме, наистина са важни, както и отношението към себе си. И едва когато нахраним с любов детето в нас самите, може да бъдем пълноценни възрастни”.

Междувременно представянето на „И скакалците сънуват”, поетичната книга на най-младия участник на „Варна Лит” 2021 – Александър Габровски – с участието на редактора на книгата Георги Господинов („Физика на тъгата”) – предизвика бурни овации. Поради големия интерес събитието бе преместено в Градска художествена галерия „Борис Георгиев”.

Третият ден на „Варна Лит” завърши празнично с представянето на книгата на популярния певец и актьор Стефан Вълдобрев – „Книга за песните”, а  думите от някои от най-обичаните му песни огласиха коридорите на художествена галерия „Борис Георгиев”.

Фестивалът продължава с пълна сила и днес с творческа работилница „Как оживяват рисунките” с илюстратора Свилен Димитров, цветно парти с фуриите от „Маргаритка”, среща с неповторимия журналист Георги Тошев, който ще разкаже съдбата на актьора през призмата на историите на великолепните Цветана Манева, Татяна Лолова и Георги Парцалев, както и с кино на открито с прожекцията „Човек на име Уве” по едноименния роман на Фредрик Бакман.

Повече информация и пълната програма за всички фестивални дни може да откриете на www.varnalit.com. Да посрещнем лятото заедно!

* *  *

„Варна Лит“ 2021 се провежда с подкрепата на Общински фонд „Култура“ на Община Варна.

„Варна Лит“ е международен литературен фестивал с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Благодарение на него през последните години съвременната литература „влезе“ в класните стаи на над 60 училища и извънкласни школи не като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица —  тези на най-добри и популярни автори на съвременна литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни“, опитали перото си и за най-млади читатели. А част от съпътстващата програма за възрастни срещна посетителите на фестивала с родни и световни обществени личности, променящи всеки ден чрез делата си  средата, в която живеем. „Варна Лит“ се превърна в неотменима част от културната програма на Варна, разви се като ежегодно и очаквано събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, превръщайки всеки един от тях в приятел на града и културен посланик.

През 2019 г. като част от изданието беше връчена и  Европейска литературна награда „Димитър Димов“, носител на която стана френският писател Жером Ферари.

 

 

Автор:
Темз Арабаджиева
Публикация:
04.06.2021 г. 13:42
Посетено:
850
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/32860-tretiyat-den-na-varna-lit-2021-novi-patishta-kam-knigata