След-и

Театър на сенките и светлинно шоу на премиерата на „Еми и Крадецът на сенки“

Над 200 души посетиха събитието, посветено на магичната книга на Марин Трошанов

Театър на сенките и светлинно шоу на премиерата на „Еми и Крадецът на сенки“

 

С театър на сенките започна премиерата на новата книга на писателя Марин Трошанов   „Еми и Крадецът на сенки“, провела се на 20 май 2021 г. след 19:30 ч.

Младите актьори от Сдружение „СИВ“ Стайко Стайков, Венцеслав Димитров и Ивелин Николов – примамиха светлината и мрака в изящен танц в уникално светлинно шоу, а малко след това на сцената на пълния столичен клуб „Терминал 1“ отговорният редактор Благой Д. Иванов и Темз Арабаджиева поканиха и самия автор.

Какво може да извади от куфара си младият писател, как съчетава работата си в една от най-големите IT компании в България с писането и кои са авторите, които го вдъхновяват?

В разговора Трошанов изтъкна, че именно когато сме заедно, можем да се справим със „злото“, което е „тъжно, неразбрано и нещастно“, и само с вярата един в друг можем да запазим цветовете на света.

Художничката Ралица Мануилова, която е автор на илюстрациите в книгите, също благодари на публиката за интереса и изтъкна, че именно цветният характер на героите на Марин е бил вдъхновението за създаването им.

След края на премиерата опашката за автографи се проточи около 2 часа.

„Еми и Крадецът на сенки“ е сърцата, понякога мрачна, но мъдра история за две деца, които идват от различни светове, но са готови на всичко, за да помогнат на хората, които обичат.

В софийски квартал някъде между гористия парк, реката и старите гробища живее Виктор. В тесния апартамент, който дели с родителите си, по-малката си и досадна сестра Софи, вечно подпийналия си чичо и любимата си баба Евдокия, той рядко може да остане насаме с мислите си, а книгите са се превърнали в единственото му спасение. Докато на прага на поредната самотна лятна ваканция, прекарана при баба му и дядо му край морето, момчето не се сблъсква с Еми – дъщерята на Радост и Тъга, чиито коси греят във всички багри.

Двамата се оказват въвлечени в опасно приключение из непознати и страшни земи, за да надвият Меркулион – могъщ магьосник, чиято вълшебна флейта издава тъй обсебващи и неустоими звуци, че който ги чуе, бива запленен и безпомощен, а сянката му напуска тялото и става притежание на коварния чародей.

Но могат ли едно неуверено момче и момиче, неовладяло докрай собствената си магия, да се превърнат в герои и да спасят световете, на които принадлежат?

 

Марин Трошанов е родом от Бургас. Магистър е по Международни отношения в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, стипендиант на Шефилдския университет. Има шестнайсетгодишен опит в сферата на информационните технологии. Носител е на престижната награда „Бизнес лидер от ново поколение“, присъдена от вестник „Капитал“.  През 2015-а стига до финала на конкурса за млади мениджъри и предприемачи на България – Next Generation Leaders.

Като блогър, писател и сценарист на свободна практика работи върху различни фантастични и публицистични произведения. Заедно с Евгени Пройков и художника Петър Станимиров създава комикса „Дамга“, който в упорита надпревара с 286 претендента от 29 държави печели наградата за най-добър традиционен комикс на международния фестивал в Белград през 2012-а година.

През ноември 2016-а издава първия си самостоятелен роман – начало на успешната трилогия „ЛАМЯ ЕООД“.

Заедно с художника Петър Станимиров и сценариста Антон Стайков създава поредицата от детски книжки за Робота Чапек и неговите пътешествия в Космоса. Първата е Носител на престижната награда на НДК, Националния център за книгата и литературен клуб „Перото“ в категория „детска литература“ (2019) и на националната награда „Константин Константинов“ в категория „Автор“ (2020). През май 2021 г. „Роботът Чапек на планетата с трите слънца“ се появява в луксозно илюстрирано издание и в Украйна.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
22.05.2021 г. 11:59
Посетено:
784
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/32772-teatar-na-senkite-i-svetlinno-shou-na-premierata-na-emi-i-kradetsat-na-senki